Pulmoner Rehabilitasyon yani solunum fizyoterapisi; kişiye ve amaca özgü olarak belirlenen, akciğer hastalarının veya herhangi bir hastalığı olmamasına rağmen solunum kapasitesi ve kas kuvvetleri azalmış kişilerin tedavisini amaçlayan, kişilerin günlük yaşamda daha kaliteli nefes alıp vermesini hedefleyen rehabilitasyon programıdır.
İleri evredeki solunum hastalıklarında ciddi şikayetler görülür, bu şikayetler hastaların efor kapasitesi ve yaşam kalitelerini oldukça olumsuz etkiler. Pulmoner rehabilitasyon, günlük yaşamındaki ihtiyaçlarını karşılayamayacak kadar ağır problemleri olan bu hastaların yaşam kalitesi ve motivasyonlarının artırılması açısından büyük önem taşır.
Solunum fizyoterapisinin uygulama alanları nelerdir?
KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) ,astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar,uzun süreli yatak istirahatı sonucu gelişen akciğer kapasitesi düşmesi, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, gibi tüm akciğer hastalıklarında solunum fizyoterapisi programı başarı ile uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra herhangi bir hastalığı olmamasına rağmen, solunum kapasitesi ve kas kuvvetleri azalmış kişilerin günlük yaşamda daha kaliteli nefes alıp vermesini sağlamak, stresle başa çıkabilmesine yardımcı olmak amacıyla da solunum fizyoterapisi uygulanabilmektedir. Yoga ve pilates uygulamaları ile kombine şekilde de solunum fizyoterapisi uygulanabilmektedir.
Solunum fizyoterapisinde süreç nasıl işler?
Rehabilitasyon sürecindeki ilk adım hastanın alanında uzman fizyoterapist tarafından detaylı şekilde fonksiyonel değerlendirmesinin yapılmasıdır. Bu analizlerin sonucunda hastanın genel durumu ve seyri göz önünde bulundurularak, uygun rehabilitasyon programı belirlenir. Program doğrultusunda doğru nefes alıp vermeyi öğretmek, solunum kas kuvveti ve kapasitesini arttırmak, kişilerin günlük yaşamda daha kaliteli nefes alıp vermesini sağlamak, genel bir relaksasyon sağlayıp stresle başa çıkabilmesine yardımcı olmak hedeflenir. Herhangi bir akciğer problemi olmayan kişilerin günlük hayatta daha kaliteli ve düzgün nefes alıp vermesini sağlamak, solunum kapasitesinin artırılmasını sağlayarak olası hastalıklara karşı önlem almak, günlük hayatın getirdiği stresle başa çıkabilmesine yardımcı olmak amacıyla da uygun değerlendirme ve analizlerle rehabilitasyon süreci uygulanır. Uygun görülen bireyler için yoga ve pilates ile kombine şekilde rehabilitasyon süreci sürdürülebilir.
Solunum fizyoterapisi tedavi süresi ne kadar sürer?
Tedavi süresi kişinin var olan probleminin şiddetine, süresine, eşlik eden diğer problemlerine, rehabilitasyon sürecine katılımına ve katılım düzenliliğine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Solunum terapisinden kimler faydalanabilir?
Kardiyoloji, genel cerrahi, göğüs hastalıkları, pediatri ve/veya farklı uzmanlık alanlarından uzman doktorların tanıladığı ve solunum fizyoterapisi veya uzun dönem rehabilitasyon programı için yönlendirdiği hastalar, ayrıca solunumsal kapasiteleri ve fonksiyonel düzeylerini geliştirmek isteyen sağlıklı kişiler de bu hizmetten faydalanabilirler.