Mediden Sağlıklı Yaşam Merkezi, Parapleji ve Tetrapleji Nedir?, Osteoartrit ve Fizik Tedavi, Skolyoz Tedavisi, Siyatalji, Total Kalça Protezi, Donuk Omuz, Covid-19’da Beslenme, Diz Ağrısı, Parkinson, Ankilozan Spondilit (AS), Omuz Ağrısı, Neden Klinik Pilates?, Hemipleji, Osteoartrit, Bel ağrısı nedir, neden kaynaklanır?

Fizyoterapi, Ortopedik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Geriatrik Rehabilitasyon, Manuel Terapi, Ön Çapraz Bağ Yaralanması, Bel Kayması, Boyun Düzleşmesi, Manuel Terapi, Beslenme ve Diyet, Kalça Ağrısı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,

Postür Egzersizleri, Skolyoz Rehabilitasyonu, Solunum Terapisi, Pilates, Yoga, Fonksiyonel Fitness, Beslenme ve Diyet, Menisküs ve Fizyoterapi, Fibromiyalji Sendromu Nedir?, Yaşlı Bireylerde Egzersizin Önemi, Boyun Fıtığı, Sporcu Rehabilitasyonu, Spinal Kord Yaralanmaları,

Sırtta ve Göğüste Ani Sancı Neden Olur?

Sırtta ve Göğüste Ani Sancı Neden Olur?

Ani göğüs ağrısı çok tehlikeli bir rahatsızlık olan kalp krizini akıllara getirir. Aniden başlayan göğüs ağrısının 2 büyük nedeni vardır. Bu nedenler hipertansiyon ve aort kapak rahatsızlıklarıdır.

Kardiyoloji uzmanları tarafından yapılan açıklamalara göre sırtta ve göğüste oluşan her ağrı ciddiye alınmalı ve vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir. Sırtta ve göğüste oluşan ağrıların çok tehlikeli hastalıkların habercisi olabileceği bilincinde olunmalıdır. Bu yazımızda size sırt ve göğüste oluşan ani ağrıların nedenleri ve bazı tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Sırtta Ani Sancı Neden Olur?

Sırtta oluşan ani sancılar herkesi telaşlandırabilir. Sırt bölgesi fazla  esnek bir yapıya sahip olmadığından, bel ağrılarına kıyasla daha seyrek görülür. Ani sırt sancıları, sırt bölgesindeki sorunlardan ya da başka hastalıkların ağrısının sırta yansımasından dolayı oluşur. Ani sırt ağrısı toplumda yaş gruplarına göre ayrıldığında, çocukluk döneminde başlayan ağrılar genellikle omurganın yana eğriliği olan skolyoz ya da tümör ve tüberküloz nedeniyle oluşur. Ergenlik döneminde oluşan ani sırt ağrıları ise sırt fıtığı, kulunç ya da tüberküloz gibi rahatsızlıklar nedeniyle olur. Erişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde ise ani sırt ağrıları osteoporoz, kireçlenme, kemik erimesi ya da kemik tümörleri nedeniyle görülebilir. Sırt ağrısına neden olan akut nedenler ise sırt fıtığı ya da çökme kırıklarından olabilir. Kronik sorunlar, sırt fıtığı, torasik bölge omurunun darlığı, kireçlenme, omurgada oluşabilecek iltihaplı rahatsızlıklar, tümör, kemik hastalıkları, ruhsal ya da psikolojik problemler, sırt kas tutulması ya da başka rahatsızlıkların sırta vurmasından dolayı sırtta ağrılar oluşabilir.
Sırt fıtığı: Omurga fıtıklarının %3’ünü sırt fıtığı oluşturmaktadır. Omurilikte oluşan ufak bir bozukluk nedeniyle bu rahatsızlık ortaya çıkar.
Omurga çökme kırıkları: Ani ve şiddetli sırt ağrılarına yol açar. Özellikle kemik erimesi, sırtta bulunan tümörler, kemik tüberkülozu çökme kırıklarını oluşturur.
Kireçlenme: Ani sırt ağrısı ya da sırt tutukluğuna neden olur. Bu rahatsızlığın tek nedeni kemiklerin yaşa bağlı olarak deforme olmasıdır. Yaş ilerledikçe kemiklerde kireçlenme meydana gelir.
Sırt omurlarında kanal darlığı: Genellikle ani sırt ağrısıyla beraber bacaklarda uyuşma, yürürken zorlanma gibi problemler görülebilir.
Çeşitli omurga enfeksiyonları: Özellikle tüberküloz ve kan yoluyla insanlara geçen mikropların sırt omurlarını etkilediği enfeksiyonlar nedeniyle ani sırt ağrıları oluşabilir.
Tümörler: En belirgin etkisi sırtta ağrılara neden olmasıdır. Genellikle dinlenme ya da uzanma sırasında ani sırt ağrıları ortaya çıkar. Ağrılar bıçak saplanıyormuş hissi veriyorsa tümöre işaret olabilir.
Omurga şekil bozukluğu: Skolyoz, kifoz ani sırt ağrılarına neden olur.

Sırtta Ani Ağrıların Tedavisi Nasıl Olur?

Sırt fıtığı: Bu hastalığa sahip kişiler fizik tedavi ve ağrı kesici kullandığı taktirde ağrıları hafifleyecektir. Hastalık çok fazla ilerleme eğilimi gösterirse cerrahi müdahale gerekli olur.
Omurga çökme kırıkları: Bu rahatsızlığa sahip kişilerin zaman kaybetmeden uzman bir hekimden yardım alması daha faydalı olacaktır.
Çeşitli enfeksiyonlar: Enfeksiyonların giderilmesi için doktor tavsiyesinde yoğun ve düzenli antibiyotik kullanımı gerekmektedir.
Tümörler: Eğer tümör rahatsızlığı belirtileri gözlemlediyseniz en yakın sağlık kuruluşuna giderek yardım almalı ve gerekli tedavileri görmeniz gerekir.
Omurga şekil bozukluğu: Tedavisi yalnızca cerrahi müdahale ile düzeltilebilir. Ancak bu tedavi çok risklidir.

Ani Göğüs Ağrısı Neden Olur?

Ani göğüs ağrısı çok tehlikeli bir rahatsızlık olan kalp krizini akıllara getirir. Aniden başlayan göğüs ağrısının 2 büyük nedeni vardır. Bu nedenler hipertansiyon ve aort kapak rahatsızlıklarıdır. Bazı değişik nedenlerden de ortaya çıkabilir. Hipertansiyon kalp krizi ve beyin kanamasını da beraberinde getirebilir. Ani göğüs ağrısının bir diğer nedeni aort yırtılması ya da tıkanmasına bağlı olabileceği gibi önemsiz rahatsızlıklar da olabilir. Göğüse rüzgar alma gibi kas ağrıları da göğüs ağrılarına sebep olabilir.
Göğüs ağrısına neden olabilecek başlıca durumlar şu şekildedir;
  • Göğüsteki kemikler, kas dokuları,  akciğer, kalp, yemek borusu, nefes borusu, göğüs bölgesindeki bezeler, nefes almamızı sağlayan diyafram gibi organlardan kaynaklanan herhangi bir sorundan dolayı göğüs ağrısı meydana çıkabilir
  • Göğüs ağrısının bir diğer nedeni ise akciğer kanseri olabilir ya da aort, yırtılması durumunda göğüste ağrılara neden olabilir.
  • Aortun zarar görmesi, kalp kası irini, koroner arter rahatsızlıkları, servikal omurga rahatsızlıkları gibi hastalıklar da göğüste ağrıya neden olabilir.

Göğüs Ağrısının Tedavi Yöntemi Nedir?

  • Göğüs bölgesindeki organlar nedeni ile oluşan ağrının tedavisi sıcak su koymak olacaktır.
  • Akciğer kanseri veya aort yırtılması gibi hastalıkların belirtisi görüldüğü anda hasta doktora götürülmelidir.
  • Göğüs ağrıları çok tehlikeli rahatsızlıklara işaret etse de genellikle sadece 100 hastadan 30’unda kalp rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır. Ancak her ne olursa olsun göğüste ortaya çıkan rahatsızlıklar için en iyi tedavi yöntemi uzman bir kardiyoloji uzmanına görünmek olacaktır. Bu nedenle bu rahatsızlığı hafife almayın.

Bizi Arayın
Yol Tarifi
Whatsapp