Sinüzite Ne İyi Gelir?
Sinüzit, tedavi girişimlerine rağmen, nazal geçişler (sinüsler) etrafındaki boşlukların en az 12 hafta boyunca iltihaplandığı ve şiştiği yaygın bir durumdur. Kronik rinosinüzit olarak da bilinir, bu durum drenajı engeller ve mukus birikmesine neden olur. Burnundan nefes almak zor olabilir. Gözlerinizin ve yüzünüzün etrafındaki bölge şişmiş hissedebilir ve yüzünüzde ağrı veya hassasiyetiniz olabilir.
Sinüzit nazal geçitlerde hava boşluklarının iltihaplanmasıdır. Sinüzite, enfeksiyon, alerji ve sinüslerin kimyasal veya parçacık tahrişinden kaynaklanabilir. Çoğu insan sinüs enfeksiyonlarını diğer insanlara yaymaz. Sinüzit, akut sinüs enfeksiyonu, subakut sinüs enfeksiyonu, kronik sinüs enfeksiyonu, enfekte sinüzit ve enfeksiyöz olmayan sinüzit olarak sınıflandırılabilir.
Sinüzit Belirtileri
Kronik sinüzitin dört ana belirtisi ve semptomundan en az ikisi, bu durumun teşhisi için burun iltihabının doğrulanmasıyla mevcut olmalıdır.
- Burundan kalın, renksiz deşarj veya boğazın arka kısmındaki drenaj (postnazal drenaj)
- Burun tıkanıklığı veya tıkanıklığı, burnunuzdan nefes almakta zorlanır.
- Gözleriniz, yanaklarınız, burnunuz veya alnınız etrafında ağrı, hassasiyet ve şişlik
- Yetişkinlerde koku ve tat alma duygusu veya çocuklarda öksürük.
Diğer belirtiler ve semptomlar şunları içerebilir:
- Kulak ağrısı
- Üst çenenizde ve dişlerde ağrı
- Geceleri daha da kötüye gidebilir
- Boğaz ağrısı
- Kötü nefes (ağız kokusu)
- Yorgunluk veya sinirlilik
- Mide bulantısı
- Sinüs baş ağrısı
- Yüz hassasiyet
- Sinüslerde, kulaklarda ve dişlerde basınç veya ağrı
- Ateş
- Burun tıkanıklığı hissi
- Öksürük ve arada yüz şişmesi
Kronik sinüzit ve akut sinüzit benzer belirtiler ve semptomlara sahiptir, ancak akut sinüzit genellikle soğuk algınlığı ile ilişkili sinüslerin geçici bir enfeksiyondur. Kronik sinüzitin belirtileri ve semptomları daha uzun sürer ve sıklıkla daha fazla yorgunluğa neden olur. Ateş, kronik sinüzitin sık görülen bir belirtisi değildir, ancak akut sinüzit olan birine sahip olabilirsiniz.
Sinüzit Nedenleri
Kronik sinüzitin yaygın nedenleri şunlardır:
- Nazal polipler. Bu doku büyümeleri nazal geçişleri veya sinüsleri engelleyebilir.
- Sapmalı nazal septum. Çarpık bir septum – burun delikleri arasındaki duvar – sinüs geçişlerini kısıtlayabilir veya engelleyebilir.
- Diğer tıbbi durumlar. Kistik fibroz, gastroözofageal reflü veya HIV ve diğer bağışıklık sistemi ile ilişkili hastalıkların komplikasyonları burun tıkanıklığına neden olabilir.
- Solunum yolu enfeksiyonları. Solunum sistemindeki enfeksiyonlar – en sık soğuk algınlığı – sinüs zarlarınızı şişirebilir ve kalınlaştırabilir ve mukus drenajını bloke edebilir. Bu enfeksiyonlar viral, bakteriyel veya fungal olabilir.
- Saman nezlesi gibi alerjiler. Alerjiler ile ortaya çıkan iltihap, sinüslerinizi engelleyebilir.
Sinüzit Risk Faktörleri
Eğer varsa, kronik veya tekrarlayan sinüzit riski artarsınız:
- Sapmış bir nazal septum veya nazal polip gibi bir burun pasajı anormalliği
- Kronik sinüzite oldukça bağlı olan astım
- Solunum semptomlarına neden olan aspirin duyarlılığı
- HIV / AIDS veya kistik fibroz gibi bir bağışıklık sistemi bozukluğu
- Saman nezlesi veya sinüslerinizi etkileyen başka bir alerjik rahatsızlık
- Sigara dumanı gibi kirletici maddelere düzenli maruz kalma
Sinüzit Komplikasyonları
Kronik sinüzit komplikasyonları şunlardır:
- Menenjit. Bu enfeksiyon, beyin ve omuriliğinizi çevreleyen membranların ve sıvının iltihaplanmasına neden olur.
- Diğer enfeksiyonlar. Nadiren, enfeksiyon kemiklere (osteomiyelit) veya deriye (selülit) yayılabilir.
- Koku duyusunun kısmen veya tamamen kaybolması. Burun tıkanıklığı ve koku için sinir iltihabı (olfaktör sinir) geçici veya kalıcı bir koku kaybına neden olabilir.
- Görüş problemleri. Enfeksiyon göz soketinize yayılırsa, görüş azaltabilir ve hatta kalıcı olabilen körlüğe neden olabilir.
Sinüzit Önleme
Kronik sinüzit riskini azaltmak için aşağıdaki adımları uygulayın:
- Üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaçının. Soğuk algınlığı olan kişilerle teması en aza indirin. Özellikle yemeklerden önce ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayınız.
- Alerjilerinizi yönetin. Semptomları kontrol altında tutmak için doktorunuzla çalışın.
- Sigara dumanından ve kirli havadan uzak durun. Tütün dumanı ve hava kirletici maddeler akciğerlerinizi ve nazal geçişlerinizi tahriş edebilir ve alevlendirebilir.
- Bir nemlendirici kullanın. Eğer evinizdeki hava kuru ise, örneğin sıcak hava ısısını zorlamışsanız, havaya nem katmak sinüziti önlemeye yardımcı olabilir. Nemlendiriciyi düzenli ve kapsamlı bir temizlikle temiz ve kalıptan uzak tuttuğunuzdan emin olun.
Sinüzit Teşhisi
Doktorunuz burnunuzda ve yüzünüzde hassasiyet hissedecek ve burnunuza bakacaktır.
Kronik sinüzit teşhisi için diğer yöntemler şunlardır:
- Nazal endoskopi. Burnunuza yerleştirilmiş bir fiber optik ışık ile ince, esnek bir tüp (endoskop), doktorunuzun sinüslerin içini görmesini sağlar. Bu da rinoskopi olarak bilinir.
- Görüntüleme çalışmaları. CT taraması veya MRG kullanılarak çekilen görüntüler, sinüslerin ve burun bölgesinin ayrıntılarını gösterebilir. Bunlar, bir endoskop kullanılarak tespit edilmesi zor olan derin bir enflamasyonu veya fiziksel tıkanıklığı belirtebilir.
- Burun ve sinüs kültürleri. Kültürler genellikle kronik sinüzit teşhisi için gereksizdir. Bununla birlikte, durum tedaviye cevap vermediğinde veya kötüleştiğinde, doku kültürleri, bakteri veya mantarlar gibi nedenleri belirlemeye yardımcı olabilir.
- Alerji testi. Doktorunuz, durumun alerjiler tarafından tetiklendiğinden şüphelenirse, alerji cilt testi önerebilir. Bir cilt testi güvenli ve hızlıdır ve burun alevlenmelerinden sorumlu olan alerjeni belirlemenize yardımcı olabilir.
Sinüzit Tedavisi
Kronik sinüzit tedavisinde amaç şudur:
- Sinüs inflamasyonu azaltın
- Nazal pasajlarınızın boşalmasını sağlayın
- Altta yatan nedeni ortadan kaldırmak
- Sinüzit alevlenmelerinin sayısını azaltın
Semptomları hafifletmek için tedaviler
Bu tedaviler şunları içerir:
- Burun spreyleri veya solüsyonları ile birlikte tuzlu burun sulanması drenajı azaltır ve tahriş edici maddeleri ve alerjileri temizler.
- Nazal kortikosteroidler. Bu burun spreyleri enflamasyonu önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur. Örnekler arasında flutikazon (Flonaz, Veramist), triamsinolon (Nasacort 24), budesonid (Rhinocort), mometason (Nasonex) ve beklometazon (Beconase AQ, Qnasl, diğerleri) sayılabilir.Eğer spreyler yeterince etkili olmazsa, doktorunuz budesonide (Pulmicort Respules) damlalarıyla karıştırılmış bir salin solüsyonu veya solüsyonun nazal bir sisi ile durulamayı önerebilir.
- Oral veya enjekte kortikosteroidler. Bu ilaçlar, özellikle nazal polipler varsa, şiddetli sinüzit iltihabı rahatlatmak için kullanılır. Oral kortikosteroidler uzun süre kullanıldığında ciddi yan etkilere neden olabilir, bu nedenle sadece şiddetli semptomları tedavi etmek için kullanılırlar.
- Aspirin duyarsızlaştırma tedavisi, eğer sinüzite neden olan aspirin reaksiyonları varsa. Tıbbi gözetim altında, toleransınızı arttırmak için aşamalı olarak daha büyük dozlarda aspirin verilir.
Antibiyotikler
Bakteriyel bir enfeksiyonunuz varsa, antibiyotikler bazen sinüzit için gereklidir. Doktorunuz altta yatan bir enfeksiyonu göz ardı edemezse, bazen başka ilaçlarla birlikte bir antibiyotik önerebilir.
İmmünoterapi
Alerjiniz sinüzite katkıda bulunuyorsa, vücudun belirli alerjenlere karşı reaksiyonunu azaltmaya yardımcı olan alerji çekimleri (immünoterapi) durumu iyileştirebilir.
Cerrahlık
Endoskopik sinüs cerrahisi
Sol üst resimde, frontal (A) ve maksiller (B) sinüslerin yanı sıra ostiomeatal kompleksi (C) görülmektedir. Endoskopik sinüs cerrahisinde (orta resimde), doktorunuz bloke geçişi açmak ve doğal drenajı (D) geri yüklemek için endoskop ve küçük kesici aletler kullanır.
Tedaviye veya ilaca dirençli olgularda endoskopik sinüs cerrahisi bir seçenek olabilir. Bu prosedür için, doktor sinüs geçişlerinizi keşfetmek için ekli bir ışık (endoskop) ile ince ve esnek bir tüp kullanır.
Tıkanıklığın kaynağına bağlı olarak, doktor dokuyu çıkarmak veya burun tıkanmasına neden olan bir polipi uzaklaştırarak çeşitli aletler kullanabilir. Dar sinüs açıklığının büyütülmesi de drenajı teşvik etmek için bir seçenek olabilir.
Sinüzite Ne İyi Gelir?
Bu kendi kendine yardım adımları sinüzit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir:
- Dinlenme. Bu vücudunuzun iltihap ve hız kurtarma ile savaşmasına yardımcı olacaktır.
- Su veya meyve suyu gibi sıvıları içebilirsiniz. Bu, mukus salgılarını seyreltmeye ve drenajı teşvik etmeye yardımcı olacaktır. Dehidrasyona neden olabilecek kafein veya alkol içeren içeceklerden kaçının. Alkol içmek aynı zamanda sinüslerin ve burnun kaplanmasının şişmesini de kötüleştirebilir.
- Sinüs boşluklarınızı nemlendirin. Orta sıcak suda bir kaseden buharda nefes alırken başınızın üzerine bir havlu sürün. Buharı yüzünüze doğru yönlendirin. Ya da ağrıyı hafifletmek ve mukus drenajına yardımcı olmak için sıcak ve nemli havada nefes alan sıcak bir duş alın.
- Yüzünüze sıcak kompres uygulayın. Yüz ağrısını hafifletmek için burnunuza, yanaklarınıza ve gözlerinize sıcak, nemli havlu yerleştirin.
- Nazal pasajlarınızı yıkayın. Nazal geçişlerinizi durulamak için özel olarak tasarlanmış bir sıkma şişesi (Sinüs Rinse, diğerleri), salin teneke kutu veya neti pot kullanın. Nazal lavaj adı verilen bu ev ilacı, sinüslerinizi temizlemenize yardımcı olabilir.Kendi durulama suyunu yaparsanız, sudan arındırılmış, damıtılmış, steril, önceden haşlanmış ve soğutulmuş veya 1 mikronluk veya daha küçük gözenekli bir filtre kullanılarak filtrelenmiş su kullanın. Ayrıca, her kullanımdan sonra, sulama cihazını kirletici olmayan suyla yıkadığınızdan ve hava ile kurumasını sağladığınızdan emin olun.
- Başının üstü uyu. Bu, sinüslerinizin tıkanıklığını azaltarak tahliye edilmesine yardımcı olacaktır.
Sinüzit burun spreyi uygulaması
Mukustan kurtulmak ve sinüsleri rahatlatmak için nazal bir sulama yöntemi denenebilir. Bu yöntem aynı zamanda burnun iç yapısını nemli tutar.
– Bir tatlı kaşığı deniz tuzu ve hidrojen peroksit sıcak suda karıştırılır. Bir şırınga veya damlalık yardımıyla burun içine uygulanır. Bununla birlikte, karışım gün boyunca sık kullanılmamalıdır. Burnu tahriş edebilir.
– Alternatif olarak, sıcak suya yarım çay kaşığı tuz ve bir tutam karbonat eklenir. Bu karışım nazal irrigasyon için de kullanılabilir. En fazla 1 hafta boyunca günde 2 defaya kadar kullanılmalıdır.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, sinüzit evde tedavi için kullanılan etkili bir yöntemdir. Anti-viral, anti-fungal, anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar özellikler. Elma sirkülasyonu, soğuk algınlığı, grip veya alerjinin başlangıcında alındığında sinüs enfeksiyonunun gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir.
– Bir bardak sıcak suya iki çay kaşığı elma suyu eklenir.
– Bir tatlı kaşığı bal eklendiğinde, iyice karıştırılır.
– Bu karışım beş gün boyunca günde 3 kez tüketilebilir.
Soğan Suyu
Soğan mükemmel bir deconjant. Sinüs tıkanıklarını açmak çok etkilidir. Ayrıca bakteri ve mantarlarla savaşan kükürt bileşikleri içerir.
– Soğanı küçük parçalar halinde doğrayın ve su dolu bir tencereye koyun.
– Yaklaşık beş dakika kaynatıldıktan sonra, buğulanmış soğan suyu solunur.
– Sonra süz ve iç.
– Burun tıkanıklığı geç saate kadar günde birkaç kez tekrarlanabilir.
Sarımsak
Sarımsak, doğal bir antibiyotiktir. Bakteri ve virüslerin neden olduğu sinüs enfeksiyonlarında etkilidir. Sinüs enfeksiyonu bakterilerden kaynaklanıyorsa kesinlikle kullanılmalıdır. Ayrıca sarımsak, anti-mantar özelliklerine sahiptir.
– 2 ila 3 diş sarımsak doğranır; su ile doldurulmuş bir tencerenin eklenmesiyle kaynatılır. Buhar solunur. Her gün birkaç kez uygulanabilir.
– Gün boyunca 2 ila 3 taze öğütülmüş sarımsak tüketilebilir. Yemeklerde bol miktarda soğan, sarımsak ve kırmızı biber kullanılabilir. Bu aşırı mukus birikimini dağıtacaktır.
Zencefil
Zencefil, antiviral, antibiyotik ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve sinüs enfeksiyonlarını tedavi etmeye yardımcı olur.
– Bir santimetre parça taze zencefil kökü dilimler halinde kesilir.
– Bir cezvede ve kısık ateşte, yaklaşık 10 dakika kaynatılır.
– Bazı limon suyu ve bal eklenebilir.
– Çay şeklinde zencefil günde 2 kez sarhoş olabilir.
Sinüs iltihabı olarak da bilinen sinüzit, yaygın sağlık sorunlarından biridir. Sinüslerin doldurulması oldukça rahatsız edici. Bu kronik durum kişinin hayatını olumsuz yönde etkiler. Sinüzit için doğal ilaçlar ilaç ve sprey tedavilerinin yanı sıra kullanılabilir. Sinüzit için bitkisel tedavi yöntemlerinin uygulanmasıyla kısa sürede rahatlama sağlanacaktır.
Yaban Turpu
Yabani turp ayrıca sinüs tıkanıklığı için kullanılan bitkisel çözümlerden biridir.
– Küçük bir turp parçalanır ve çiğnenir. Sonra tükürülür. Yutulmamalıdır. Bu prosedür sinüsleri hızlı bir şekilde açmaya ve mukusu yaymaya yardımcı olur.
Havayı Nemlendirmek
Havayı nemlendirmek sinüzit hastaları için önemlidir. Bir hava nemlendirici kullanılabilir. Bu, mukus tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olacaktır.
Soğan Kürü
Soğan 5 dakika suda kaynatılır. Sonra bu su buharı teneffüs edilir. Soğan, en iyi anti-bakteriyel gıdalardan biridir. Bu nedenle sinüsler açılır ve virüs ve bakteriler öldürülür.
Sarımsak ve Bal
Ezilmiş sarımsak, bal ile kullanılabilir. Bu karışım bakterilerin ölmesine yardımcı olurken aynı zamanda tıkanmış sinüslerin açılmasına ve burun geçişlerinin yumuşamasına da yardımcı olur. Sarımsak ayrıca mükemmel bir anti-bakteriyel materyaldir. İyileşme sürecini hızlandırır.
Sıcak Kompres
Sıcak kompres yanakların ve gözlerin üzerine uygulanabilir. Bu işlem yüzdeki ağrıyı ve basıncı hafifletir. Ayrıda sinüs enfeksiyonunun yatışmasını sağlar.
Havuç ve Salatalık Suyu
Salatalık ve havuç suyu, düzenli olarak alındığında sinüs enfeksiyonunu sakinleştirmeye yardımcı olur.
Sandal ağacı, salatalık ve Neem yaprakları
Sandal ağacı tozu, salatalık ve neem yaprakları sinüslerin yatıştırılması için kullanılabilir.
Fesleğen yaprakları ve çay yaprakları
Çay yaprakları ve fesleğen yaprakları ezilir ve bir hamur haline getirilir. Bu hamur alın ve tapınaklara uygulanır. Enfeksiyon yatıştırıcıda oldukça etkilidir.
Sıcak su
Bir fincan sıcak su içerisine yarım çay kaşığı tuz eklenir. Bu karışım gargara yapılır.
Uyku sırasında kafa yukarıda tutulmalıdır
Eğer basınç sinüs enfeksiyonunda oluşursa ve ağrı varsa, geceleri uyurken her zaman yükseltilmiş bir yastıkla uyumalısınız. Bu şekilde tıkanıklığı yatıştırır ve mukusun dışarı çıkması daha kolaydır.