Safra kesesi ameliyat sonrası
Safra kesesi ameliyatı, ister kapalı, ister açık bir ameliyat olsun, herhangi bir problem çıkmadığı taktirde, kısa sürede sonlandırılır. Başarılı geçen Safra kesesi ameliyatı sonrası, hasta yakınlarının beklentisi, hastanın ameliyathaneden çıkıp bir an önce servisteki yatağına çıkmasıdır.
Safra kesesi ameliyatı, ister kapalı, ister açık bir ameliyat olsun, herhangi bir problem çıkmadığı taktirde, kısa sürede sonlandırılır. Başarılı geçen Safra kesesi ameliyatı sonrası, hasta yakınlarının beklentisi, hastanın ameliyathaneden çıkıp bir an önce servisteki yatağına çıkmasıdır. Ancak, cerrah Safra kesesi ameliyatını bitirdikten sonra, operasyonu geçiren kişinin uğraması gereken bir bölüm daha vardır. Cerrah ameliyatı bitirdikten sonra, verilen anestezik maddelerin etkisinin geçmesi için, hasta bir süre “post op” ünitesinde bekletilir. Uyandırma odası da denen ünitede kendine gelen hasta, artık servise çıkmaya hazır hale gelir.
Safra kesesi ameliyatı sonrası ağrı hissedilir mi ?
Safra kesesi ameliyatı sonrası, anestezik maddelerin etkisi bir süre daha devam eder ve kişi ağrı hissetmez. Ancak bir süre sonra, artık anestezik maddenin etkisi geçeceğinden, ağrı kesici ilaçlar devreye girer.
Yapılan Safra kesesi ameliyatının şekline göre, cilt ve cilt altında yapılan kesi yerleri ağrımaya başlayacaktır. Açık Safra kesesi ameliyatlarında daha büyük bir kesi yapılırken, kapalı ameliyatlardaki kesi yerleri daha küçük olduğundan, ağrı da daha az olabilir.
Kapalı Safra kesesi ameliyatı geçirenlerin ameliyat sonrası en önemli rahatsızlığı omuz ağrısıdır. Omuz ağrısının sebebi, kapalı ameliyat sırasında karın boşluğuna doldurulan karbondioksit gazının diyaframa yaptığı etkidir. Bu etkinin sonucu omuzlarda ağrı meydana gelir. Omuz ağrısı ameliyat sonrası 1-2 günde geçer.
Safra kesesi ameliyatı sonrası hastanede yatış süresi ne kadardır ?
Hastanede yatma süresi, yapılan safra kesesi ameliyatının şekline göre değişir. Açık ameliyat geçirenler genellikle 2-3 gün daha hastanede yatarken, kapalı ameliyat olanlar genellikle ertesi gün taburcu edilirler.
Safra kesesi ameliyatı geçirenlerin normal günlük aktivitelerine dönüş süresi de geçirilen ameliyatın şekline göre değişkenlik gösterir. Kapalı ameliyat geçirenler bir-iki gün içinde işine dönebilirken, açık ameliyat olanlar işe başlayabilmek için 1-2 hafta beklemek zorunda kalabilirler.
Safra kesesi ameliyatından sonra ne yiyebilirim ?
Safra kesesi ameliyatı sonrası dönemde uygulanacak özel bir diyet yoktur.
Doktorunuzun önerileri doğrultusunda genellikle istenen her şey yenebilir. İshal, gaz, hazımsızlık gibi problemlere yol açan besinleri belirleyerek, bunlardan uzak durmanız veya tüketim miktarını azaltmanız faydalı olacaktır.
Ameliyat sonrası dönemden itibaren yavaş yavaş lif içeren besin tüketimini artırmanız da sindirim sisteminiz açısından yararlıdır.
Safra kesesi ameliyatı sonrası dönemde yaşanabilecek problemler nelerdir ?
Besinlerin sindirilmesinde görevli safrayı barındıran safra kesesinin çıkarılmasının sindirim problemlerine sebep olacağı sanılır. Ancak, safra kesesinin çıkarılması çoğu kişide böyle bir probleme yol açmaz. Sindirimin sağlıklı olabilmesi için safra kesesine ihtiyaç yoktur.
Safra kesesi ameliyatı sonrası dönemde bazı kişilerde ishal görülebilir. Genellikle ameliyattan sonra birkaç hafta ile birkaç ay gibi bir sürede ortadan kalkan ishal, bazı kişilerde yıllarca devam edebilir.
Safra kesesi ameliyatı sonrası ishalin sebepleri neler olabilir ?
Safra kese ameliyatlarından sonra görülen ishalin sebebi açık değildir. Bazı uzmanlar, üretilen safranın direk olarak bağırsağa karışması nedeniyle ishal yaşandığını düşünmektedir. Fazla miktardaki safranın içindeki safra asitlerinin, bağırsak içeriğinde yumuşamaya ve ishale yol açtığına inanılmaktadır.
Yenen yağ miktarının da önemli olduğu düşünülmektedir. Besinlerdeki yağ az miktarda olursa sindirimi daha kolaydır. Ancak yağlı yiyecek miktarı çok olursa, sindirimi uzun süreceğinden bağırsaklarda gaz ve ishale yol açabilir.
İshal nasıl engellenebilir ?
İshali engellemek için doktorunuz bazı ishal kesici ilaçlar almanızı önerebilir.
Ayrıca ishali artırabilecek; süt ürünleri, yağlı yiyecekler, kafein ve aşırı tatlı yiyeceklerden de uzak durmanız veya tüketimini sınırlamanız da faydalı olacaktır. Özellikle, ameliyattan sonraki ilk haftalarda yağsız veya az yağlı besinler tüketilmesinde fayda vardır.
Azar azar ve sık yemek yenmelidir. Böylece, devamlı bağırsaklara akan safra, yiyeceklerle daha uygun miktarlarda karışır.