İnsan vucudü kas ve iskelet sistemini oluşturan tüm yapıların, iyi işleyen bir makinede olduğu gibi birbiriyle uyumlu ve akıcı şekilde çalıştığı sürekli işleyen biyomekanik bir sistemdir. Modern insanın yaşam tarzındaki değişiklikler erken yaşlardan itibaren kas ve iskelet sisteminde yapısal olmasa bile fonksiyonel olarak bu biyomekanik sistemde bozuklukların oluşmasına neden olmaktadır. Bu bozukluklar postür bozuklukları olarak adlandırılır. Bu bozukluklar birçok ortopedik bozukluğun da temel kaynağını oluşturmaktadır.
Kas iskelet sistemindeki tüm yapılar birbiri ile etkileşim halinde olduğundan ayak tabanındaki herhangi bir deformite omurga problemlerine bile yol açabilir. Bu yüzden postür egzersizleri uygulanırken, insan vucudu bir bütün olarak ele alınarak gereken değerlendirme ve analizler alanında uzman fizyoterapist tarafından yapılır. Gereken egzersiz programı oluşturulur. Hastanın egzersizi bir yaşam biçimi haline getirmesi ve günlük yaşamın her anında genel vucut duruşu açısından gereken önemi göstermesi hedeflenir.
İşe bağlı bel ve boyun ağrısı olur mu?
Evet. İş yerinde bel boyun ve vücudun yanlış kullanımı ve kullanılan ekipman ve çalışma koşullarının uygun olmamasına bağlı bel ve boyun ağrısı gelişebilir.
Hamilelik skolyozu etkiler mi?
Skolyozlu bir bireyin hamileliği normal bir hamilelikten farklı değildir. Bu dönemde kadın doğum uzmanınızın sizi yönlendirmesine uygun olarak aktif kalmanız, kas gücünüzü korumanız, olası kilo artışına bağlı ağrıların önüne geçebilir.
Skolyoz tedavisinde açının önemi var mıdır?
Skolyoz tedavisine etki eden faktörlerin başında, skolyoz eğriliğinin büyüklüğü gelmektedir. Skolyozun derecesine göre uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir.