Nezleye Ne İyi Gelir?
Nezle, üst solunum yolu, burun ve boğazın viral bir enfeksiyondur. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük ve gözde sulan gibi durumlar yaşanır. Bağışık sistemi düşük olan insanlara hızlıca hastalığa hızlı yakalanır.
Okul öncesi çocuklar sık sık soğuk algınlığı riski altındadır. Bununla birlikte, sağlıklı yetişkinlerde, yılda birkaç kez görülmesi beklenebilir.
Çoğu insan 1-2 hafta içinde iyileşir. Ancak belirtileriniz gelişmiyorsa, doktorunuzu görmeniz yardımcı olacaktır.
Nezle Semptomları Nelerdir?
Ateş belirtileri genellikle virüse maruz kaldıktan 1 ila 3 gün sonra enfeksiyona neden olur. Nezle belirtileri aşağıdaki gibi verilebilir;
- Akan ve tıkalı burun
- Boğazda ağrı ya da kaşıntı
- Öksürük
- Konjesyon
- Hafif vücut ağrıları ya da hafif baş ağrısı
- Hapşırma
- Akan gözler
- Düşük dereceli ateş
- Hafif yorgunluk
Burun akıntısı yoğun, sarı veya yeşil olabilir. Bireyin viral enfeksiyonlardan başka soğuk algınlığı varsa, bu kişi aşırı derecede sıcak olmayacaktır. Ayrıca, muhtemelen grip nedeniyle ciddi yorgunluk yaşamayacaksınız.
Yetişkinler bir doktora gittiğinde
- 39 ° C ve üzeri ateş
- Ateşe ek olarak, renkli balgam ile terleme, titreme ve öksürük
- Şiddetli sinüs ağrısı varsa, yetişkinlerin bir doktora görünmesi gerekir.
Çocuklar bir doktora başvurduğunda, çocuklar genellikle yetişkinlerden daha hasta olurlar ve kulak iltihabı gibi komplikasyonlar oluşur. Çocuğunuzun rutin grip için doktora gitmesi gerekmez. Ancak, çocuğunuzda bu tip belirtiler varsa, derhal doktora götürülmelidir.
- Yeni doğandan 12 haftalığa kadar 38°C ve üzerinde ateşe sahip olanlar
- Herhangi bir yaştaki bir çocukta ateş, 38°C’nin üzerine çıkıyorsa
- Dehidrasyon işaretleri, normalden daha az idrar yapma gibi
- Yeterli sıvı tüketilmiyorsa
- 2 yaşından daha ufak çocuklarda, ateş 24 saatten daha uzun sürüyorsa
- 2 yaşından daha büyük çocuklarda, ateş 3 günden daha uzun sürüyorsa
- Karın ağrısı ve mide bulantısı
- Anormal uykusuzluk
- Şiddetli baş ağrısı
- Boyun tutulması
- Nefes almada güçlük çekme
- Sürekli ağlama
- Kulak ağrısı
- Sürekli öksürme gibi semptomlar görünüyorsa, çocuğun hemen doktora götürülmesi gerekir.
Nezle Nedenleri Nelerdir?
Rinitlere neden olan 100’den fazla virüs olsa da, rinovirüs en sık görülen grip türüdür ve bu virüs oldukça bulaşıcıdır.
Soğuk bir virüs tüm vücuda ağız, göz veya burun yoluyla girebilir. Virüs öksürme, hapşırma veya hasta biriyle konuşurken havadaki damlacıkların içinden yayılabilir. Bununla birlikte, virüs, soğuk algınlığı olan kişilerle veya mutfak eşyaları, havlular, oyuncaklar veya hasta bir kişinin kullandığı bir telefon gibi paylaşılan nesnelerle de yayılabilir. Böyle bir şeye maruz kalırsanız veya ona dokunursanız ve sonra gözünüze, burnunuza veya ağzınıza dokunursanız, muhtemelen yakalanırsınız.
Nezle Tedavisi Nasıl Yapılır?
Nezle için bir tedavi yoktur. Antibiyotikler, enfeksiyona neden olan virüslere karşı kullanılmaz. Önleyici soğuk preparatlar tedavi etmez ve bakıcının yakın gelecekte tedavi edilmesine izin vermez ve hatta yan etkileri ortaya çıkarır. Bununla birlikte, birkaç belirti giderme yöntemi vardır.
Ağrı kesici: Birçok insan ateş, boğaz ağrısı ve baş ağrısı için hafif ağrı kesiciler kullanır. Bazı ağrı kesiciler kullanımı bazı durumlarda sakıncalı olabilir. Bu ilaçların 3 yaşın altındaki çocuklarda kullanılması yasaktır. Daha büyük yaştaki çocuklar için, prospektüs okumadan verilmemelidir. Örneğin, aspirin 2 yaşından büyük çocuklar için onaylanmıştır. Ancak, onlar prospektüs okumadan verilmemelidir.
Dekonjestan burun spreyi: Yetişkinler bu ilaç türünü birkaç günden fazla kullanmamalıdır. Uzun süreli kullanım, mukoza zarının kronik iltihaplanmasına neden olabilir. Çocuklar böyle ilaçları hiçbir şekilde kullanmamalıdır.
Öksürük şurupları: Reçetesiz ilaçlar ve bitkisel ilaçların 2 yaşın üzerindeki çocuklara verildiği uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilir. Öksürük ve soğuk ilaçlar çocuklarda soğuk algınlığının temel nedenini etkili bir şekilde tedavi edemez. Ayrıca, kısa sürede onu dışarı çıkaramaz. Bu gibi ilaçların potansiyel yan etkileri vardır. Bunlar hızlı kalp atışı ve kalp kasılmalarıdır.
Nezleye Ne İyi Gelir?
1. Sarımsak
Sarımsak, antibakteriyel ve antiviral içeriği ile semptomları gidermek için çok yararlı bir yöntemdir. Sarımsak bağışıklık sistemi için iyidir ve hava yollarını açmaya yardımcı olur. Ayrıca, toksinlerin vücuttan atılmasına da yardımcı olur.
- 1 adet ezilmiş sarımsak, 2 adet çay kaşığı limon suyu, 1 adet çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı kırmızı biber veya kırmızıbiber tozunu karıştırın. Semptomlar düzelene kadar her gün yiyin.
- 4-5 diş ezilmiş sarımsak lapası, bir bardak suya kaynatın ve üzerine bir çay kaşığı bal ekleyin ve için. Bunu günde 2-3 kez yapın.
- Ayrıca çiğ sarımsak yiyebilir veya yemeklerinizi birkaç damla sarımsak yağı kullanabilirsiniz.
2.Bal
Bal, tahriş olmuş boğazı sakinleştirmeye yardım eden etkili kaynaktır. Bal, mide bulantısı ve yiyeceklere neden olan bakterileri ve virüsleri yüksek miktarda besin ve enzim ile öldürmeye yardımcı olur.
- Nezlenessin giderilmesi için en kolay ev ilaçlarından biri olarak, bir çay kaşığı limon suyu ve 2 çay kaşığı bal karıştırılır. Bu karışım, soğuk algınlığı ve boğazın yumuşatılması için her 2 saatte bir alınır.
- İsterseniz, sadece bir kaşık dolusu yiyebilirsiniz.
3. Baharat Çayı
Baharat çayı yararlı olan yüksek miktarda ayurveda ile kaçmasına yardımcı olur.
- Kavrulmuş veya çeyrek bardak rendelenmiş kişniş tohumu, bir kaşık yarım kuru kimyon tohumu ve rezene tohumuları.
- Bir bardak su kaynar suya aktarın.
- Bu baharat tozunun bir buçuk kaşık kadar ekleyin.
- Kaynamaya 3-4 dakika izin verin.
- 2 yemek kaşığı süt ekleyin.
- Bu çözeltiyi kaynatın.
- Yavaş yavaş yudumlayın.
Bu baharat çayı, semptomlar düzelene kadar her gün uygulayabilirsiniz.
4.Zencefil
Zencefil, tedavi edici ve semptomların giderilmesinde içerdiği antiviral, antipiretik ve anti-inflamatuar bileşenlerle yardımcı olabilir.
- Günde birkaç kez çiğ zencefil yiyebilir veya zencefil çayı içebilirsiniz. Zencefil çayının etkinliğini arttırmak için, kızılcık, limon suyu ve bal ilave edilir.
- Ayrıca, zencefil, karanfil ve tuz bir macun alabilirsiniz.
- Nazal akıntı için eşit miktarlarda kuru zencefil tozu, tereyağı karıştırılır. Bu karışım her sabah günlük olarak tüketilmektedir.
5. Kırmızı Soğan
Sarsıntıdan muzdarip insanlar, ev yapımı kırmızı soğan şurubu ile belirtilerin giderilmesini sağlayabilir. Şurubu yapmak için kırmızı soğanlara, bal ve esmer şekere ihtiyacınız olacak.
- Yatay 2 veya 3 kırmızı soğan dilimleyin. Bir kaseye bir soğan dilimi koyun ve çiğ bal ekleyin. Kase dolduruluncaya kadar aynı prosedürü tekrarlayın.
- Kasede 12-15 saat boyunca bırakın. Kase açıldığında, şurup gibi kalın bir sıvı olacaktır.
- Boğaz ağrısı ve ateş belirtileri kurtulmak için günde bir veya iki kaşık için.