Mide Ülserine Ne İyi Gelir?
Mide ülseri, mide astarında gelişen bir lezyondur. Ayrıca bağırsağın üst kısmında da ortaya çıkabilir. Mide ülserinde mide ya da üst bağırsak, mide asidinin zararlı etkilerinin nedeni ile tahriş olur. Bu enfeksiyon genellikle Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisinden kaynaklanır, ancak bazı durumlarda aşırı alkol tüketimi, radyasyon tedavisi, yanıklar ve fiziksel yaralanmalara, steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlara neden olabilir.
Mide Ülseri Belirtileri
Yanma hissi veya göğüs ağrısı, gastrik ülserin en sık görülen belirtileridir. Ağrı birkaç dakika sürer ancak ülserin şiddetine bağlı olarak birkaç saat sürebilir. Diğer semptomlar arasında iştah kaybı, şişkinlik, mide rahatsızlığı, hazımsızlık, kusma, mide bulantısı ve kilo kaybı sayılabilir. Kadınlar ve erkekler de aynı şekilde etkilenir ve her yaşta mide ülseri oluşabilir. Hemen tedavi gereklidir. Aksi halde ağrı daha da şiddetlenebilir. İlaca ek olarak, ülser tedavisinde doğal ve bitkisel çözümler uygulanabilir.
- Mide yanması ve ağrı
- Doygunluk hissi, şişkinlik ya da geğirme
- Yağlı gıda intoleransı
- Mide ekşimesi
- Mide bulantısı
Mide Ülseri Risk Faktörleri
- Aspirin de dahil olmak üzere bazı ağrı kesici ilaçları kullanmanın yanı sıra, aşağıdaki durumlarda peptik ülser riski de artabilir:
- Sigara İçmek: Sigara içmek H. pylori ile enfekte kişilerde peptik ülser riskini artırabilir.
- Alkol içmek: Alkol, midenizin mukoza astarını tahriş edebilir ve aşındırabilir ve üretilen mide asidinin miktarını artırır.
- Tedavi edilmemiş stres
- Baharatlı yiyecekler
Yalnız, bu faktörler ülserlere neden olmaz, ancak onları daha kötü ve iyileşmesi daha zorlaştırabilir.
Mide Ülseri Komplikasyonları
Tedavi edilmediği takdirde, peptik ülserler şu sonuçlara yol açabilir:
- İç kanama. Kanama, anemiye veya hastaneye ya da kan transfüzyonu gerektirebilecek ciddi kan kaybına yol açan yavaş kan kaybı olarak görülebilir. Şiddetli kan kaybı, siyah veya kanlı kusma veya siyah veya kanlı dışkılara neden olabilir.
- Enfeksiyon. Peptik ülserler karın boşluğunuzun (peritonit) ciddi enfeksiyon riskine girerek midenizin veya ince bağırsağınızın duvarından bir delik açabilir (perfore olabilir).
- Engel. Peptik ülserler, sindirim sistemi boyunca yiyecek geçişini bloke edebilecek şişlik, iltihap veya yara izine neden olabilir. Bir tıkanıklık kolayca dolmanıza, kusmanıza ve kilo vermenize neden olabilir.
Mide Ülseri Önleme
Ülser tedavisi için ev ilaçları olarak önerilen aynı stratejileri takip ederseniz peptik ülser riskini azaltabilir. Aşağıdakiler de yararlı olabilir:
- Kendinizi enfeksiyonlardan koruyun: H. pylori’nin nasıl yayıldığı belli değil, fakat insandan insana ya da yiyecek ve su yoluyla bulaşabileceğine dair bazı kanıtlar var.H. pylori gibi enfeksiyonlardan korunmak için ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkamak ve tamamen pişirilmiş yiyecekleri yedikten sonra atabilirsiniz.
- Ağrı kesiciler ile dikkatli kullanın: Düzenli olarak peptik ülser riskini artıran ağrı kesiciler kullanıyorsanız, mide problemlerini azaltmak için gerekli adımları atın. Örneğin, ilaçlarınızı yemeklerle alın.Size hala ağrı kesici sağlayan mümkün olan en düşük dozu bulmak için doktorunuzla çalışın. İlaçlarınızı alırken alkol almaktan kaçının, çünkü mide rahatsızlığı riskinizi arttırmak için ikisi birleşebilir.Ülserlerle ilişkili bir ağrı kesici ilaç almanız gerekiyorsa, antasit, PPI, asit bloker veya sitoprotektif ajan gibi ek ilaçlar da almanız gerekebilir.
Mide Ülserine Ne İyi Gelir?
Eğer mide ülseri ağrısından rahatlama görürsünüz:
- Sağlıklı bir diyet seçin: Özellikle A ve C vitaminleri, sebzeler ve kepekli tahıllar ile meyvelerle dolu sağlıklı bir diyet seçin. Vitamin açısından zengin yiyecekler tüketmemek vücudunuzun ülserinizi iyileştirmesini zorlaştırabilir.
- Probiyotik içeren yiyecekleri dikkate alın: Bunlar yoğurt, yaşlı peynirler, miso ve lahana turşusu içerir.
- Sütü ortadan kaldırmayı düşünün: Bazen içme sütü ülserinizin ağrısını daha iyi hale getirir, ancak daha sonra acıyı artıran aşırı asitlere neden olur. İçme sütü hakkında doktorunuzla konuşun.
- Ağrı kesicilerini değiştirmeyi düşünün.: Ağrı kesiciler düzenli olarak kullanıyorsanız, doktorunuza asetaminofen (Tylenol, diğerleri) sizin için bir seçenek olup olmadığını sorun.
- Kontrol stresi: Stres, peptik ülserin belirtilerini ve semptomlarını kötüleştirebilir. Stresinizin kaynaklarını düşünün ve nedenleri ele almak için neler yapabileceğinizi yapın. Bazı stresler kaçınılmazdır, ancak stresle egzersiz yaparak, arkadaşlarla zaman geçirerek veya bir dergide yazarak öğrenebilirsiniz.
- Sigara içmeyin: Sigara, midenin koruyucu kaplamasına müdahale ederek midenizi ülser gelişimine daha duyarlı hale getirebilir. Sigara içmek ayrıca mide asidini artırır.
- Alkolü sınırlandırın veya önleyin: Aşırı alkol kullanımı, mide ve bağırsaklarınızdaki mukoza astarını tahriş edebilir ve aşınarak iltihap ve kanamalara yol açabilir.
- Yeteri kadar uyumaya çalışın: Uyku bağışıklık sisteminize ve dolayısıyla karşı strese yardımcı olabilir. Ayrıca, yatmadan önce kısa bir süre yemekten kaçının.
1. Mide ülserine lahana suyu
Lahana mide ülkeniz için mükemmel bir çözümdür. Laktik asit içeren bu besin, midede kan akışını uyaran bir amino asidin üretilmesine yardımcı olur. Bu sayede, mide akışını güçlendirir ve ülserin iyileşmesine katkıda bulunur.
- Ayrıca lahana H. pylori enfeksiyonu olan hastalar için özellikle yararlıdır. Çünkü zengin miktarda C vitamini içerir. Ayrıca, taze havuç suyu ile birlikte tüketilebilir.
- Bir küçük lahana parçalara ayrılır. İçerisine iki adet havuç eklenir ve suyu sıkılır.
- Bu karışım her yemekten önce ve yatmadan önce yarım fincan kadar tüketilebilir.
- Her gün düzenli olarak içilmelidir. Her zaman taze meyve suyu kullanmaya dikkat edilmelidir.
2. Mide ülserine muz
Olgun ve olgunlaşmamış muzlar mide ülserinin tedavisinde çok etkilidir. H. pylori ülser büyümesini önler. Aynı zamanda bazı antibakteriyel bileşikler içerir.
- Muz da mide suyu asidini nötralize eder. İnflamasyonu azaltmaya yardımcı olur ve ayrıca mide yapısını güçlendirir.
- Ülser tedavisi için günde en az üç olgun muz tüketilmelidir. Muz yerine muzlu milkshake de tüketilebilir.
- Alternatif olarak, iki veya üç muz soyulur ve ince dilimler halinde kesilir. Kuruyana kadar güneşte bekletilir.
- Kurutulmuş muz ince bir toz haline getirilir. Bu tozdan yaklaşık iki kaşık alınarak bir çorba kaşığı bal ile karıştırılır. Bu karışım günde üç kere, 1 hafta boyunca kullanılabilir.
3. Mide ülserine acı biber
Kırmızı biber mide ülserinin tedavisinde çok etkili bir yöntemdir. Araştırmaya göre, acı biberde bulunan bir bileşik olan capsaicin, alkali üretimi artırmakta ve mide asidinin aşırı sekresyonunu önleyen mukus salgılar. Ayrıca mide mukozal yapısında kan akışını uyarır.
- Çeyrek çay kaşığı acı biber sıcak su içinde karıştırılır. İlk iki üç gün boyunca günde iki kez içilir. 2 hafta boyunca acı biber miktarı artırılabilir.
- Alternatif olarak, acı biber kapsülleri de tüketilebilir.
4. Hindistan cevizi
Mide ülserleri için iyi olan yiyecekler hindistancevizi içerir. Hindistan cevizi mide ülseri antibakteriyel özellikleri nedeniyle kullanılır. Siğillere neden olan bakterileri öldürür. Ayrıca hindistan cevizi sütü ve hindistancevizi suyunun anti-ülser özellikleri vardır.
- Her gün taze hindistan cevizi sütü veya hindistan cevizi suyundan birkaç bardak tüketilebilir. Ayrıca, hindistan cevizi çekirdeği de yenebilir. 1 hafta kadar tüketilmeye devam edilmelidir.
5. Meyan kökü
Çeşitli çalışmalarda, kök kökü mide ülserinin önlenmesinde çok etkili olduğu bulunmuştur. Midi’yi sakinleştiren baldır bağırsakları da bağırsak içine sokulur.
- Bir bardak su içine yarım çay kaşığı meyan kökü tozu eklenir ve karıştırılır. 1 gece bekletildikten sonra ertesi sabah içerisine bir fincan pişmiş kırık beyaz pirinç eklenir. Biraz bekletildikten sonra süzülür ve içilir. Olumlu sonuçlar elde etmek bir hafta boyunca her gün tekrarlanmalıdır.
- Meyan kökü çayı da bir hafta boyunca günde üç kez içilebilir.
Mide ülserleri de yüzyıllardır çok faydalıdır. Ek olarak, mide ülserleri popülasyonda en sık kullanılan yöntemler arasındadır.