MCHC Nedir? MCHC Düşüklüğü ve Yüksekliği Hangi Sorunları Gösterir
Ortalama yassı kütle hemoglobin konsantrasyonu (MCHC), kırmızı kan hücrelerindeki ortalama hemoglobin konsantrasyonudur. Yani daha basit bir ifadeyle her kırmızı kan hücresinde bulunan hemoglobin miktarı olarak da tanımlanabilir.
Ortalama yassı kütle hemoglobin konsantrasyonu (MCHC), kırmızı kan hücrelerindeki ortalama hemoglobin konsantrasyonudur. Yani daha basit bir ifadeyle her kırmızı kan hücresinde bulunan hemoglobin miktarı olarak da tanımlanabilir. MCHC, tam kan sayımı (CBC) testinin bir parçası olarak kabul edilir. Genellikle hemoglobini kırmızı kan hücresi kütlesi ile bölüştürerek hesaplanan bir değerdir.
Kırmızı kan hücresi indekslerinden biridir ve aneminin tipini, nedenini ve şiddetini teşhis etmeye yardımcı olmak için kullanılır. Kırmızı bir hücredeki toplam hemoglobin miktarı CBC'nin ortalama hücre hemoglobin (MCH) bölümünde ölçülür, ancak bu genellikle kırmızı hücrelerin boyutlarını yansıtır. MCHC, bu hücrelerin normalden daha fazla veya daha az sayıda hemoglobin içerdiğini söyler. Bu, kırmızı hücrelerin az ya da çok kırmızı görünmesini sağlar, çünkü hemoglobin onlara kırmızı rengini veren şeydir.
Normal MCHC Değerleri Nedir?
MCHC için Normal Aralık: Yetişkinlerde 28-36 gram / desilitredir. Çocuklarda bu değer 32-34 gram aralığındadır.
MCHC Değerlerindeki Anormalliklerin Belirtileri
Yorgunluk, halsizlik ya da güçsüzlük, enfeksiyon ya da kolayca kanayan yara ve çürüklerden, nefes darlığı, ishal, baş ağrısı gibi rahatsızlıklar MCHC anormalliklerine bağlı olarak gelişebilir. MCHC testi, aneminin ne tür bir anemi olduğunun belirlenmesinde de yardımcı olabilir. MCHC'nin yanlış ölçülmesi gibi durumlar da sık karşılaşılan durumlardır. Elde edilen değerler doktorlar tarafından teşhisten ziyade ek bilgi olarak kullanılır. Değerleri anormal olan insanlarda bazen herhangi bir hastalık görülmeyebilir.
Düşük veya Yüksek MCHC Ne Anlama Geliyor?
Düşük MCHC, hipokrom olarak bilinen, kırmızı hücrenin büyüklüğünden bağımsız olarak her bir kırmızı hücrede olması gerekenden daha az hemoglobin olması demektir. %28'in altındaki MHCH değeri düşük kabul edilir. Anemi için terapiyi değerlendirmede önemli bir testtir, çünkü hesaplamada RBC değil hemoglobin ve hematokrit kullanılmaktadır. Mchc düşüklüğünün belirtileri Demir eksikliği anemisi ve talasemide görülür. Hipokrom genellikle demir eksikliği bulunan insanlarda bulunur. Hipokrominin tam tersi hiper kromdur. MCHC'niz normal aralıktan yüksek olduğunda hiper kromdan söz edilebilir.
Mchc düşüklüğü nedir MCHC düşüklüğüne bağlı demir eksikliği anemisi diyetteki yetersiz demir veya bunun absorbe edilememesi veya hemoglobin yapmak için kullanılamaması nedeniyle oluşabilir. Mchc düşüklüğü nedir Diğer bir neden ise, kolonda ve gastrointestinal sistemin diğer bölümlerinde görülen tümörlerle zamanla ortaya çıkan kan kaybıdır. Bu uzun süreli ve yavaş kan kaybı düşük ortalama hücre hemoglobin konsantrasyonuna neden olabilir. Mchc düşüklüğünün belirtileri Bunun dışında çok fazla sıvı alımı, hamilelik, uzun süren ülser, hemoroid ve mide kanamaları, aşırı regl kanaması, böbrek taşlarına bağlı akciğer kanamaları diğer düşük MCHC sebepleri arasında sayılabilir.
%36’nın üzerindeki MCHC, MCHC yüksekliği olarak değerlendirilir. Yüksek bir MCHC, her kırmızı hücrede normalden daha fazla bir hemoglobin konsantrasyonu ile hiperkrom olarak bilinir. Otoimmun hemolitik anemi ve yanık hastalarında da yüksek MCHC seviyeleri görülür. MCHC yüksekliği makrositer anemiye de işaret eder. Mchc yüksekliği belirtileri mchc yüksekliği tedavisi Folik asit eksikliği buna neden olabilir. Ayrıca karaciğer hastalığı, kalıtsal sferositler ve vitamin B12 eksikliği bazen bu tip sonuçlara sebebiyet verebilir. Bunun dışında alkol tüketimi, yetersiz sıvı alımı, böbrek hastalıkları, kemoterapi, tiroid bozuklukları, kandaki yağ oranı yüksekliği veya karaciğer hastalıkları da yüksek MCHC'nin diğer sebepleri arasında sayılabilir.
MCHC Testi Nasıl Gerçekleştirilir?
CBC, yani tam kan sayımı kişilerin genel sağlığı hakkında birçok şeyi söyleyebilen tipik bir kan testidir ve hastalık şüphesine bağlı olmadan rutin bir tarama testi olarak da yapılabilir. Aynı zamanda, bir hastalık için tedavi altındayken, anemi ve enfeksiyon belirtileri aramak için durumunuzu izlemek için de kullanılır. Kan birkaç damla antikoagülan içeren bir tüp içine alınır. Daha sonra, Coulter sayacında incelenir ve burada kan hücreleri, bir açıklıktan geçerek sayılırlar ve boyutları ölçülür. Cihaz daha sonra, hemoglobini hematokrit olarak bölerek bir hesaplama yapar. Mchc düşüklüğünün tedavisi mchc yüksekliği nedir Düşük bir MCHC'de kırmızı hücreler normalden daha soluk, yüksek bir MCHC'de ise normalden daha koyu renk görünebilir.
MCHC Değerleri Nasıl Dengelenir?
Öncelikle MCHC değerinin anormalliğinin sebepleri bulunarak buna göre bir yöntem geliştirilmelidir. İlaç kullanımına bağlı ise alternatif ilaçlar denenmeli ya da hastalık kaynaklı ise hastalığın tedavisi ilk seçenek olarak değerlendirilmelidir. Mchc yüksekliği belirtileri mchc yüksekliği tedavisi Bunun dışında beslenme kaynaklı MCHC değerindeki anormallikler yeterli ve doğru besin alımı ile de normal seviyelere çekilebilir.
Hemoglobin üretmek için vücuda demir gerekir. Yetişkin bir kişi günde yaklaşık 10 miligram demir almalıdır. Bu miktardan daha az demir alımı süreklilik kazandığında, kişide anemi gelişme riski artar. Demir alımı günlük gereksinimler için yetersiz olduğunda, demir eksikliği anemisi ortaya çıkmakta ve MCHC düşüklüğüne neden olabilmektedir. Mchc düşüklüğünün tedavisi mchc yüksekliği nedir Demir takviyesi, demir eksikliği anemisi için bir seçenek olmasına rağmen, demirden zengin gıdalar yiyerek demir alımı arttırılabilir. Yumurta, et ve yapraklı yeşil sebzeler demir içerir. Demirin diğer iyi kaynakları, kurutulmuş meyveler, fasulye, bezelye ve ekmek, tahıllar ve makarna gibi demirle güçlendirilmiş gıdalardır.
C vitamini açısından zengin gıdalar demir içeren gıdalarla birlikte tüketildiğinde demirleri daha iyi emmeye yardımcı olabilir. Yüksek C vitamini gıdaları brokoli, kivi, mango, kavun, biber, çilek ve domatestir. Diyet kaynaklı demirleri absorbe edemeyen insanlar demir enjeksiyonuna ihtiyaç duyabilirler.
Vitamin eksiklikleri yüksek MCHC'nin başka bir kaynağıdır. Vücut folatı çok fazla depolamaz ve birkaç günde folat içeren gıdalar tüketilmediğinde düşük folik asit seviyeleri gelişebilir ve anemik hale gelinebilir. Folat, yeşil yapraklı sebzelerde, baklagiller, et, karaciğer, buğday kepekleri ve tahıllarda bulunur. Vitamin B12, et ve süt ürünlerinde bulunan, eksik olduğunda anemiye neden olabilecek bir başka B grubu vitaminidir.