Manuel terapi ya da tedavi, kas ve iskelet sistemini ilgilendiren tüm rahatsızlıklarda uygulanabilen ve tamamıyla kanıta dayalı tıp bilgileri ile yapılan bilimsel bir tedavi şeklidir. Diğer bir deyişle Ortopedik rehabilitasyonu içine alan tüm hastalıklarda manuel terapi uygulaması yapılabilir. Manuel terapi, elle uygulandığı için “elle tedavi” adını almıştır. Bir çok ülkede yüzyıllardır uygulanan bu tedavi yöntemi, tıp literatürüne bilimsel olarak girmiş ve başlıbaşına bir bilim dalı haline gelmeyi başarmıştır.
Manuel terapi süreci nasıl işler?
Manuel terapide süreç alanında uzman fizyoterapistin klinik karar vermek ve problemi çözebilmek amacıyla yapmış olduğu kişiye özel analiz ve değerlendirmelerin yapılması ile başlar. Yapılan değerlendirmenin sonucunda hasta için uygun olan tekniğin seçilmesi gerekmektedir. Her teknik her hasta için uygun değildir. Seçilen teknik veya teknikler sonucunda hastanın mevcut olan problemini çözmek veya en aza indirmek hedeflenir.
Manuel terapide belirlenen hedeflere ulaşılmış olsa bile kesinlikle egzersiz ile desteklenmelidir. Hastaya gerekli olan bilgi aktarımı yapılarak egzersizi bir yaşam biçimi haline getirip, günlük yaşamında dikkat etmesi gereken hususlar incelikle anlatılmalıdır. Mevcut duruma sebep olan faktörler tespit edilmelidir.
Unutulmamalıdır ki ortopedik problemlerin birçoğu günlük hayatta yapmış olduğumuz hatalı davranışlar, duruşsal bozukluklar ve overuse (aşırı kullanım) sonucu ortaya çıkmaktadır. Bunun için hasta bilinçlendirilmesi ve hastanın bu rehabilitasyon sürecine tam motivasyon ile katılması çok önemlidir.
Manuel terapide tedavi süresi ne kadardır?
Tedavi süresi kişinin var olan probleminin şiddetine, süresine, eşlik eden diğer problemlerine, rehabilitasyon sürecine katılımına ve katılımının düzenliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
İşe bağlı bel ve boyun ağrısı olur mu?
Evet. İş yerinde bel boyun ve vücudun yanlış kullanımı ve kullanılan ekipman ve çalışma koşullarının uygun olmamasına bağlı bel ve boyun ağrısı gelişebilir.
Aşil tendonumu zorladığım için ağrım var. Bununla ilgili tedaviniz var mı?
Evet, doktor muayenesi sonrası gerekli tetkikler yapıldıktan sonra size özel bir fizik tedavi programıyla tedavinize başlıyoruz.
Manuel terapide ilaç kullanılır mı?
Manuel terapide ilaç kullanımı gerekmez. Tamamen doğal, elle yapılan bir tedavi yöntemidir.
Manuel terapi tedavisini kimler yaptıramaz?
Eklem serbest yönü olmayan, omurgada ciddi sinir basısı olan hastalara, efeksiyonu olan, aktif travması olan, ileri dejeneratif, ileri osteoporotik, enfeksiyon, malignitesi olan hastalarda manuel terapi uygulanmaz.