Mediden Sağlıklı Yaşam Merkezi, Parapleji ve Tetrapleji Nedir?, Osteoartrit ve Fizik Tedavi, Skolyoz Tedavisi, Siyatalji, Total Kalça Protezi, Donuk Omuz, Covid-19’da Beslenme, Diz Ağrısı, Parkinson, Ankilozan Spondilit (AS), Omuz Ağrısı, Neden Klinik Pilates?, Hemipleji, Osteoartrit, Bel ağrısı nedir, neden kaynaklanır?

Fizyoterapi, Ortopedik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Geriatrik Rehabilitasyon, Manuel Terapi, Ön Çapraz Bağ Yaralanması, Bel Kayması, Boyun Düzleşmesi, Manuel Terapi, Beslenme ve Diyet, Kalça Ağrısı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,

Postür Egzersizleri, Skolyoz Rehabilitasyonu, Solunum Terapisi, Pilates, Yoga, Fonksiyonel Fitness, Beslenme ve Diyet, Menisküs ve Fizyoterapi, Fibromiyalji Sendromu Nedir?, Yaşlı Bireylerde Egzersizin Önemi, Boyun Fıtığı, Sporcu Rehabilitasyonu, Spinal Kord Yaralanmaları,

Magnezyum Eksikliği Nedir? Magnezyum Eksikliği Nelere Yol Açar

Magnezyum Eksikliği Nedir? Magnezyum Eksikliği Nelere Yol Açar

Magnezyum Eksikliğini Doğada, sofralarımızda, sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan magnezyum, başta deniz suyu olmak üzere, çeşitli kaynaklarda bulunmaktadır. Kaynak suyu olarak bilinen doğal su madenleri ve tabiat ananın sunduğu bütün yeşil yapraklı bitkilerde magnezyum bulunmaktadır.

Magnezyum Eksikliği Nedir?

İnsan vücudu için gerekli olan temel minerallerden birisi magnezyumdur. Fizyolojik düzenleyicisi olarak bilinen elementler, insan oluşum sistemlerinin kas, kemik yapılarında bulunmaktadır. Vücuttaki toplam ağırlığı 20 ila 28 gram ağırlığında olan fakat sistem için gerekli temel mineraldir. Toprak alkali metal ve kimyasal element çeşididir. 12 Atom numarası ve Mg sembolü ile periyodik cetvelde yerini alan magnezyum elementi, kas sistemi uyarıcıları ve % 60'ı da kemik yapısında bulunmaktadır.

Maddelerden oluşan insan bedeni, atom, mineral, vitamin, maden, element gibi temel oluşumlardan meydana gelmektedir. Dünya yapısını sağlayan maddeler ve olmazsa olmaz gaz bileşenleri gibi, insan fizyolojisinin de temel yapı taşları vardır. Sistemin sorunsuz çalışması için, tüm eksiklikler giderilmeli, gerekli elementler gerekirse takviyelerle, magnezyum içeren besinler alınarak temin edilmelidir. İnsan anatomisi esasında, kendi üretimini gerçekleştirebilen, gerekli elementleri çeşitli sistemler ve beyin gücü ile yeniden yapılandırabilen sistemler bütünüdür.

Sağlıklı bünyeler için magnezyum eksikliği nelere yol açar bilmek gereklidir. İnsan vücudunun temellerinden biri olan magnezyum, enzimleri dönüştürebilme yeteneğine sahip, enerji metabolizmasında etkin bir elementtir. Anatomik yapıda magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir aşamasında, fizyolojik etkileri inceleyerek veya tahlil yaptırarak öğrenilebilir. Magnezyum tuzları, suda çözülmez niteliktedir. Stabil konumunu bu şekilde sağlayan akıllı vücut elementleri, yeşil yaprak bitkilerinde bol miktarda bulunmaktadır. Sağlıklı metabolizma için, günlük olarak 300 ila 350 miligram alınması gereklidir.
Sağlıklı fizyolojik bünyelerde, magnezyum değerlerinin olması gereken düzeye nazaran daha az görülmesine, magnezyum eksikliği denir. Günlük aktivitelerini inanılmaz bir hızda gerçekleştiren emilim ve dönüştürme sağlayan magnezyum eksikliği nedir konusunda çeşitli açıklamalar bulunmaktadır. İnsanların günlük aktivitelerini etkileyebilen, fizyolojik devamlılığını etkileyebilen magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir konusunu incelemek gereklidir. Magnezyum eksikliği temel besinlerin tam alınamaması, yeterli beslenememe ve metabolizmanın düzenli çalışmasını etkileyen nedenlerden kaynaklanmaktadır.

Magnezyum Eksikliğinin Sebepleri Nelerdir?

Gümüşi beyaz renk görünümündeki magnezyum, en çok deniz suyunda bulunmaktadır. İnsan vücudunda bir depo, bir terminal ve bir rezerv istasyonu olan magnezyum, her gün belirli bir oranda doldurulmalıdır. Sağlıklı bir bedenin, sağlıklı devamı için, gerekli temel besinleri alarak, fizyoloji sağlığı temin edilmelidir. Tüm yiyecek ve besin maddelerinde, vücut için gerekli tüm madde, mineral ve elementlerin bulunduğunu bilerek magnezyum içeren besinler alınmalıdır.
  • Antibiyotik alımı magnezyum eksikliğine yol açabilir.
  • Alkol alımı, magnezyumun idrar ile atılımını artırmaktadır.
  • İshal- kusma gibi etkiler, ani ve hızlı magnezyum atılmasına neden olur.
  • Diüretik ve kanser ilaçları alımı, magnezyum dengesinin azalmasına neden olur.
  • Gastrointestinal rahatsızlıklar ile Malabsorbsiyon gibi rahatsızlıklar magnezyum atılımına neden olmaktadır.

Magnezyum Eksikliği Nelere Yol Açar?

Vücutta eksik magnezyum alımı yahut çeşitli nedenlerden ötürü vücuttan atılması nedeniyle asabiyet veya sinirlilik gibi haller olabilir. Çünkü magnezyum, kas ve sinir uyarıcılarına bulunmaktadır. Kramp ve kasılmalar olmaması için magnezyum eksikliği nedir incelemesi yapılarak, günlük magnezyum ihtiyacı karşılanmalıdır. Kalp ritim bozuklukları, tik ve seğirmeler, koroner spazm, cilt görünümünde solma, uyuşmalar gibi etkilere yol açabilir. Giderilmediği takdirde farklı hastalıklara, konfizyon, disoriantasyon gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Tüm bu etkileri ortadan kaldırmak ve sağlıklı fizyoloji için günlük magnezyum alımı gerçekleştirerek, magnezyum rezervini olumlu düzeyde tutmak gereklidir. Magnezyum, kan basıncını düzenlemede, vücut fonksiyonlarının sağlıklı çalışması için etkili bir elementtir.

Magnezyum Eksikliğini Gidermek İçin Alınması Gereken Besinler

Doğada, sofralarımızda, sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan magnezyum, başta deniz suyu olmak üzere, çeşitli kaynaklarda bulunmaktadır. Kaynak suyu olarak bilinen doğal su madenleri ve tabiat ananın sunduğu bütün yeşil yapraklı bitkilerde magnezyum bulunmaktadır. Katı halde bulunan magnezyum, klorofilin en temel taşıdır. İnsan sağlığı için gerekli olan yeşil bitkiler sadece magnezyum değil, birçok mineralin de vücuda alınmasını sağlamaktadır.

Tarım ve ziraide bilinçsiz hormon kullanımı, zararlı gübreler gibi nedenlerden dolayı, bitki değerleri düşmekte ve gerekli magnezyumu bünyesinde ''daha az'' miktarda bulundurmaktadır. Temel besin kaynağından biri olan en temel içecek su, işlenmiş oranlarıyla düşürülebilmektedir. Su tüketirken, magnezyum ve diğer minerallerin değerlerine bakılarak, günlük ihtiyacın karşılanması gereklidir. Zira tüm mineraller, fizyolojik etkilerde ziyade, beyin için en gerekli öğelerdir.

Kuruyemişler ve tohum bütünlüğünü koruyarak yemiş olarak kullanılan gıdalar, magnezyum kaynakları olarak değerlendirilmektedir. Tropikal meyvelerden avokado ve muz magnezyum değeri sayılmaktadır. Sağlıklı bireyler için magnezyum eksikliği nelere yol açar konusu anlaşılarak, gıdaların magnezyum değerlerine bakılmalı ve düzenli olarak alınmalıdır. Deniz ürünlerinden dil balığında da magnezyum elementi bulunmaktadır. Besin takviyeleriyle, ilaç alımına gerek kalmadan magnezyum değerleri gerekli düzeyde tutulabilir. Bitkisel takviyeler ve takviye ilaçlar almamaya özen gösteriniz. Zira magnezyum fazlalığında, çeşitli belirtiler görülmektedir.

Sağlıklı bireyler için çok sorun teşkil etmeyen ve idrar atılımıyla kolaylıkla dengelenen magnezyum fazlalığı, böbrek hastalarından sorun olabilmektedir. Dengeli ve düzenli beslenmek, vücudun ihtiyacı olan besinleri kararında almak, sağlıklı yaşam için tek gereken şeydir.

Bizi Arayın
Yol Tarifi
Whatsapp