Kronik lenfositik lösemi (KLL) nedir ?
Kronik lenfositik lösemi (KLL), kan ve kemik iliğinin kanseridir. Bu tip lösemiler, diğer tiplere göre daha yavaş gelişir. Kronik lenfositik lösemi adındaki lenfositik kelimesinden de anlaşılacağı üzere, kan dolaşımında bulunan lenfositleri ilgilendiren bir hastalıktır.
Kronik lenfositik lösemi (KLL), kan ve kemik iliğinin kanseridir. Bu tip lösemiler, diğer tiplere göre daha yavaş gelişir. Kronik lenfositik lösemi adındaki lenfositik kelimesinden de anlaşılacağı üzere, kan dolaşımında bulunan lenfositleri ilgilendiren bir hastalıktır. KLL sıklıkla yaşlıları etkileyen bir hastalık olup, kan dolaşımında bulunan beyaz kan hücrelerinden lenfositlerin artışı ile kendini gösterir. Hastalığın erken döneminde pek belirti vermediklerinden teşhis konması güç olabilir.
KLL’de görülen belirtiler nelerdir ?
- Karın sol üst bölgesinde ağrı,
- Ateş,
- Sık geçirilen enfeksiyonlar,
- Lenf düğümlerinde ağrısız şişlikler,
- Kilo kaybı,
- Gece terlemeleri,
- Yorgunluk ve halsizlik.
KLL gelişiminin sebepleri nelerdir ?
KLL gelişimini başlatan faktörlerin neler olduğu tam olarak bilinmemektedir. Kan hücrelerinin üretiminde rol oynayan kemik iliği hücrelerindeki genetik bir değişikliğin hastalığa sebep olduğu bilinmektedir.
Genetik değişiklik nasıl etkili olur ?
Meydana gelen genetik değişiklik, lenfosit adı verilen kan hücrelerinin aşırı üretimine yol açar. Lenfositler çok sayıda üretilmelerine rağmen, vücut bağışıklık sistemindeki görevlerini yerine getiremeyen etkisiz hücrelerdir.
Bu hücreler kendi normal görevlerini yerine getiremediği gibi, sağlıklı hücrelerin de işlev görmesini engellerler. Aşırı sayıdaki işlevsiz hücreler kan, kemik iliği ve çeşitli organlarda birikirek, buradaki hücrelerin yerini alır. Kemik iliğinde normal hücre üretimini de engellerler.
KLL riskini artıran faktörler nelerdir ?
Yaşlı olmak: KLL’li hastaların çoğu 60 yaşın üzerindedir.
Erkek olmak: KLL kadınlara göre erkeklerde daha sık görülür.
Ailede kan veya kemik iliği kanseri olan bir kişinin bulunması durumunda, KLL riski artar.
Kimyasal maddelere maruz kalmak: Çeşitli kimyasal maddelere maruz kalanlarda KLL gelişme riski yüksektir.
KLL’nin sebep olduğu durumlar nelerdir ?
KLL olan kişilerin; deri, akciğer ve sindirim sistemi kanserlerine yakalanma riski daha fazladır.
KLL olan kişilerde hastalık daha şiddetli bir form olan “yaygın B-hücreli lenfoma”ya dönüşebilir.
KLL hastalarının bir kısmında bağışıklık sistemi problemleri ortaya çıkabilir. Bu durumda, hastalıklarla savaşması gereken bağışıklık sistemi hücreleri yanlışlıkla kan dolaşımında bulunan alyuvar ve trombositlere saldırmaya başlar.
KLL hastalarında daha sık anfeksiyonlar görülebilir. Bunlar genellikle üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları olmasına rağmen, daha ciddi enfeksiyonlar da görülebilir.