Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?
Karın ağrısı tek başına bir hastalık değildir ve genellikle geçici bir süreçtir. Karın ağrısı beraberinde ishal yaşanabilir ya da karın ağrısı ishale yol açabilir. İshal daha çok beslenme alışkanlıklarında ya da mide üşütmesi nedeni ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Karın ağrısı tek başına bir hastalık değildir ve genellikle geçici bir süreçtir. Karın ağrısı beraberinde ishal yaşanabilir ya da karın ağrısı ishale yol açabilir. İshal daha çok beslenme alışkanlıklarında ya da mide üşütmesi nedeni ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Karın ağrısı şayet kronik olarak devamlı tekrarlıyorsa beslenme alışkanlıkları ile alakalı yaşanmıyorsa ciddi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmış olabilir. Ülser karın ağrısına yol açabilecek ciddi bir rahatsızlıktır. Ancak ülser gibi hastalıklar düzenli bir beslenme programı ile kontrol altına alınabilir. Ülser teşhis edilmemiş ve her hangi bir tedavi başlatılmamışsa mide kanamasına neden olabilir. Karın ağrısı sürekli nüksediyorsa altta yatan bir hastalığın olup olmadığını anlamak için mutlaka bir doktora başvurarak gerekli incelemelerin yapılması gerekir.
Karın ağrısı, göğüs bölgesi ile kasık bölgesinde, genellikle mide bölgesi veya göbek olarak adlandırılan bölgede hissedilen ağrıdır. Ağrının şiddeti, ona neden olan durumun ciddiyetini her zaman yansıtmaz.
Karın ağrısını tanımlamanın diğer yolları şunlardır:
Genelleştirilmiş ağrı: Bu, karnın yarısından fazlasında hissettiğiniz anlamına gelir. Bu tip bir ağrı, mide virüsü, hazımsızlık veya gazdan daha tipiktir. Ağrı daha yoğun hale gelirse, bağırsakların tıkanmasıyla ortaya çıkabilir.
Lokalize ağrı: Karın sadece bir bölgesinde görülür. Bu tip bir ağrı, apandiks, safra kesesi veya mide gibi bir organdaki bir problemin belirtisi olabilir.
Kramp benzeri ağrı: Çoğu zaman bu ağrı ciddi değildir ve gaz ve şişkinliğe bağlı olma olasılığı daha yüksektir. Genellikle ishal tarafından izlenir. En çok endişe verici belirtiler arasında, daha sık görülen, 24 saatten fazla süren ya da ateşin eşlik ettiği ağrı yer alır.
Kolik tipi ağrı: Bu tip acı dalgalara dönüşür, genellikle başlar ve aniden sona erer ve çoğu zaman yoğun olur. Böbrek ve safra taşları, bu tip karın ağrısının yaygın nedenleridir.
Karın ağrısının birçok potansiyel nedeni vardır. En sık görülen nedenler; örneğin gaz sancıları, hazımsızlık veya çektiği kaslar, genellikle ciddi değildir. Diğer koşullar daha acil tıbbi müdahale gerektirebilir.
Karın ağrısının yeri ve paterni önemli ipuçları sunarken, zaman seyri de sebebini belirlerken özellikle faydalıdır.
Karın Ağrısı Nedenleri?
Akut karın ağrısı birkaç saatten birkaç güne kadar gelişir ve çoğu kez çözülür. Kronik karın ağrısı aralıklı veya epizodik olabilir, yani gelebilir ve gidebilir. Bu acı türü haftalar ila aylar hatta yıllar için mevcut olabilir. Bazı durumlar zaman içinde sürekli olarak kötüleşen ilerleyici ağrıya neden olur.
Akut
Akut karın ağrısına neden olan çeşitli durumlar genellikle diğer semptomlar ile eşlik eder ve saatlerce günler boyunca gelişir. Nedenleri, herhangi bir tedavi olmaksızın, ciddi tıbbi acil durumlara dönüşen küçük rahatsızlıklardan farklı olabilir:
- Abdominal aort anevrizması
- Apandisit
- Kolanjit (safra kanalı iltihabı)
- Kolesistit
- Sistit (mesane iltihabı)
- Diyabetik ketoasidoz
- divertikülit
- Duodenitis (ince bağırsağın ilk bölümünde iltihap)
- Ektopik gebelik
- Fekal impaksiyon (elenemeyen sertleştirilmiş dışkı)
- Kalp krizi
- hasar
- Bağırsak tıkanıklığı
- Intussusception (çocuklarda)
- Böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit)
- Böbrek taşı
- Karaciğer apsesi (karaciğerde irin dolu cebi)
- Mezenterik iskemi (bağırsaklara azalan kan akışı)
- Mezenterik lenfadenit (abdominal organları yerinde tutan membranın kıvrımlarındaki şişmiş lenf düğümleri)
- Mezenterik tromboz (bağırsaklarınızdan kan taşıyan bir damardaki kan pıhtılaşması)
- pankreatit
- Perikardit (kalbin çevresindeki dokunun iltihabı)
- Peritonit (karın astarının enfeksiyonu)
- Plörezi (akciğerleri çevreleyen zarın iltihabı)
- zatürree
- Pulmoner enfarktüs (akciğerlere kan akışı kaybı)
- Rüptüre dalak
- Salpingitis (fallop tüplerinin iltihabı)
- Sklerozan mezenterit
- Zona (herpes zoster enfeksiyonu)
- Dalak enfeksiyonu
- Dalak apsesi (dalakta irin dolu cebi)
- Yırtık kolon
- İdrar yolu enfeksiyonu (İYE)
- Viral gastroenterit (mide gribi)
Kronik (aralıklı veya epizodik)
Kronik karın ağrısının spesifik nedenini belirlemek genellikle zordur. Semptomlar hafifden ciddiye, gelen ve giden olmakla birlikte zamanla kötüleşebilir. Kronik karın ağrısına neden olabilecek durumlar şunlardır:
- Angina (kalbe giden kan akışını azaltır)
- Çölyak hastalığı
- Endometriozis
- Safra taşları
- Gastrit (mide astarının iltihabı)
- Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)
- Hiatal herni
- Kasık fıtığı
- Irritabl bağırsak sendromu
- Mittelschmerz (ovülasyon ile ilişkili ağrı)
- Nonülser mide ağrısı
- Yumurtalık kistleri
- Pelvik inflamatuar hastalık (PID) – dişi üreme organlarının enfeksiyonu
- Ülser
- Orak hücre anemisi
- Süzülen veya karın kasını çekti
- Ülseratif kolit (bir tür inflamatuar bağırsak hastalığı)
ilerici
Zamanla sürekli olarak kötüleşen, diğer semptomların gelişmesiyle birlikte eşlik eden karın ağrısı genellikle ciddidir. Progresif karın ağrısının nedenleri şunlardır:
- Kanser
- Crohn hastalığı
- Büyütülmüş dalak (splenomegali)
- Safra kesesi kanseri
- Hepatit
- Böbrek kanseri
- Kurşun zehirlenmesi
- Karaciğer kanseri
- Non-Hodgkin lenfoma
- Pankreas kanseri
- Mide kanseri
- Tubo-ovaryan apsesi (fallop tüpü ve yumurtalığı içeren irin dolu cebi)
- Uremia (kanınızdaki atık ürünlerin birikmesi)
Karın Ağrısına İyi Gelen Bitki Çayları
Papatya, nane ve zencefil gibi bitki çayları karın ağrısına iyi gelen çaylar arasındadır. Bu tür bitkiler aktarlardan taze olarak temin edilmeli ve çay şeklinde hazırlanarak içilmelidir. Bir başka alternatif ise bu tür bitkilerin poşet çaylarından temin ederek tüketmektir. Hazırlanan çay sade olarak tüketilemezse bal ile tatlandırılarak içilebilir. Özellikle çocuklarda yaşanan karın ağrısı için bu bitki çaylarından yardım alınabilir.
- Zencefil ile hazırlanan çay, karın ağrısının geçmesine yardımcı olur. Zencefil çayı kasları rahatlatır, mide krampları için iyidir.
- Nane yaprakları doğal bir ağrı kesici etkiye sahiptir. Mint genellikle bulantı ve kusma için çok yararlıdır. Nane çayı yanında nane limon çayı da bulantı ve kusma için yararlı bir çaydanlıktur.
- Elma sirkülasyonu da karın ağrısını geçiren yöntemlerden biridir. Bir çay kaşığı bal ve bir çorba kaşığı bir bardak suya karıştırın ve hazırlanmış elma suyu karışımını yavaşça karıştırın. Bu karışım karın ağrısında yardımcı olabilir.
- Herkesin bildiği bir diğer klasik yöntem ise sıcak su torbası yöntemidir. Sıcak suya sahip bu poşet ayakların üzerine konursa, bağırsakların soğuk veya soğuk olmasından kaynaklanan ağrının yarısı olur.
- Papatya çayı, sindirim sistemindeki kasları gevşeterek karın ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca karın ağrısına neden olan papatya çayı bağırsaklardaki basıncı azaltır ve bağırsakları rahatlatır. Bir bardak su kaynatın. Kurutulmuş papatyalar 1-2 çay kaşığı kaynar suya atın. 10 ila 15 dakika demlendikten sonra, papatyayı süzerek içebilirsiniz.
- Başka bir yöntem, sıcak limon suyu. Hazımsızlık karın ağrısı nedeniyse, limon suyu iyidir. Yüksek asitliğe bağlı olarak, limon suyu üretimi artırarak HCL’yi sindirmeye yardımcı olur. Bunun için sıcak suya bir limon suyu ekleyin. Bu sayede sıcak limon suyu içebilirsiniz.
- Rezene çayı, hazımsızlıktan kaynaklanan karın ağrısını geçirmenin bir yoludur. Rezene çayı, karın ağrısının sindirim sistemini gevşeterek nasıl geçtiğinin cevabı olabilir.
- Muz, karın için iyi besindir.
- Tatlı bademler de çalışan besinler arasındadır. Tatlı bademler havada kırılır. Eğer bademler sütle karıştırılırsa, acıyı hafifletir.
- Elma suyu midi rahatlatır, kolayca sindirilir ve ishalden kaynaklanan karın ağrısını hafifletir.
- Adaçayı ve kuşburnu gibi çaylar da yararlı olabilir.
- Karın ağrısı için regl periyodu, civanperçemi çayı çayı fayda sağlayacaktır.
Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?
Karın ağrısını hafifletmek için aşağıdaki ev bakım önlemlerini deneyebilirsiniz:
- İçme suyu veya diğer berrak sıvılar. Sporcu içeceklerini küçük miktarlarda içebilirsiniz. Diyabetli kişiler kan şekerini düzenli olarak kontrol etmeli ve gerektiğinde ilaç tedavisini ayarlamalıdır.
- İlk saatlerde katı yiyeceklerden kaçının.
- Kusma olduysanız 6 saat bekleyin ve ardından pirinç, elma suyu veya kurabiye gibi az miktarda hafif yiyecek tüketin. Süt ürünlerinden kaçının.
- Üst karın bölgesinde ağrı meydana gelir ve yemeklerden sonra ortaya çıkarsa, özellikle de mide ekşimesi veya hazımsızlık varsa, antasitler biraz rahatlama sağlayabilir. Narenciye, yüksek yağlı yiyecekler, kızarmış veya yağlı yiyecekler, domates ürünleri, kafein, alkol ve gazlı içeceklerden kaçının.
- Doktora reçete edilmedikçe, asetilsalisilik asit ( aspirin ), ibuprofen veya diğer anti-inflamatuar ilaçlardan ve narkotik analjeziklerden uzak durun. Ağrınızın karaciğeri ile ilgili olmadığını biliyorsanız, parasetamol (Tylenol) deneyebilirsiniz.
Bu ekstra adımlar, bazı karın ağrısını önlemeye yardımcı olabilir:
- Her gün bol bol su iç.
- Daha küçük öğünleri daha sık yiyin.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Gaz üreten yiyecekleri sınırlayın.
- Yemeklerin iyi dengelenmiş ve lif bakımından zengin olduğundan emin olun. Bol bol meyve ve sebze yiyin.
Karın Ağrısı ve Beslenme Alışkanlıkları: Karın ağrısı beslenme alışkanlıkları ile yakından alakalı bir rahatsızlık olarak ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle de beslenme düzeni gözden geçirilerek iyi bir diyet listesi oluşturulmalı ve bu diyet listesine uygun beslenmeye çalışılmalıdır. Bu sayede karın ağrısı günlük aktiviteleri olumsuz olarak etkileyen bir rahatsızlık olamaz. İlk olarak hangi gıda ya da içecekleri tükettikten sonra karın ağrısı yaşandığı tespit edilmelidir. Karın ağrısını tetikleyen içecekler ve yiyecekler hazır gıdalar, konserveler, enerji içecekleri, kahve ve asitli içecekler olarak sıralanabilir. Daha bu listeye pek çok ürün eklenebilir.
Karın Ağrısı ve İshal: Karın ağrısı eğer ishal nedeni ile yaşanıyorsa bu süreçte sıvı tüketimi artırılmalıdır. Vücuda sıvı yükleyerek mineral ihtiyacı karşılanmalıdır. Ayrıca bu süreçte süt ve süt ürünlerine karşı bir hassasiyet söz konusu ise bu ürünler tüketilmemelidir.
Karın ağrısı ve Yaşam Tarzı: Alkol ve sigara gibi yaşam tarzı ile alakalı alışkanlıklar karın ağrısını tetikleyebilir. Karın ağrısı bu alışkanlıklara bağlı olarak yaşanıyorsa bu tür alışkanlıklar minimum seviyeye indirilmelidir. Aşırı alkol ve sigara tüketimi mide zarında hasara yol açarak karın ağrısına yol açabilmektedir.
Ayrıca acı biber, karabiber, kızartmalar ve aşırı yağlı besinler de karın ağrısını tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır. Karın ağrısı yaşandığında salata ve taze meyve suları mümkün olduğunca fazla tüketilmelidir.
Karın Ağrısı ve Isı: Isı neredeyse vücutta oluşan tüm ağrılara karşı iyi gelen bir yöntemdir. Karın ağrısı yaşandığında karın bölgesine sıcak uygulayarak karın ağrısı hafifletilebilir. Bunun için sıcak su torbası, sıcak su dolu bir şişe ya da ısıtılmış havlu kullanılabilir.