Mediden Sağlıklı Yaşam Merkezi, Parapleji ve Tetrapleji Nedir?, Osteoartrit ve Fizik Tedavi, Skolyoz Tedavisi, Siyatalji, Total Kalça Protezi, Donuk Omuz, Covid-19’da Beslenme, Diz Ağrısı, Parkinson, Ankilozan Spondilit (AS), Omuz Ağrısı, Neden Klinik Pilates?, Hemipleji, Osteoartrit, Bel ağrısı nedir, neden kaynaklanır?

Fizyoterapi, Ortopedik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Geriatrik Rehabilitasyon, Manuel Terapi, Ön Çapraz Bağ Yaralanması, Bel Kayması, Boyun Düzleşmesi, Manuel Terapi, Beslenme ve Diyet, Kalça Ağrısı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,

Postür Egzersizleri, Skolyoz Rehabilitasyonu, Solunum Terapisi, Pilates, Yoga, Fonksiyonel Fitness, Beslenme ve Diyet, Menisküs ve Fizyoterapi, Fibromiyalji Sendromu Nedir?, Yaşlı Bireylerde Egzersizin Önemi, Boyun Fıtığı, Sporcu Rehabilitasyonu, Spinal Kord Yaralanmaları,

Kalça Ağrısı

Ürün Kategorileri

Kalça Ağrısı

Kalça Ağrısı
Kalça ağrıları farklı yaş gruplarında farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan toplumda çok sık görülen ağrılardır. Kalça çevresindeki ağrıların çoğu kalça bölgesinde bulunan kasların, kemiklerin, eklemlerin ve tendonların dejenerasyonu, yaralanması veya yumuşak doku patolojileri gibi bir dizi nedene bağlıdır.
Kalça ağrısının yaygın nedenleri arasında artrit, bursit, kemik kırığı, kas spazmları ve kaslardaki gerginlik problemleri bulunur. Bununla birlikte kalça bölgesindeki ağrıların nedenleri arasında kalça bölgesi dışında bel veya diz eklemi bölgelerinden yansıyan ağrılar da sayılabilir.
Kalça bölgesindeki problemler için cerrahi, fizik tedavi, enjeksiyon gibi tedavi yöntemleri rahatsızlığın şiddeti, kişinin genel sağlık durumu ve yaşı gibi parametreler dikkate alınarak belirlenmektedir.

Kalça problemlerinde fizik tedavi uygulamaları ile etkili sonuçlar elde edilebilmektedir. Rehabilitasyon süreci alanında uzman fizyoterapist tarafından kişiye hastalığı hakkında bilgi verildikten sonra spesifik olarak yapılan klinik değerlendirme ve analizler sonucunda başlar ve yapılan değerlendirmeler sonucunda belirlenen rehabilitasyon programı uygulanır.
Kişinin var olan problemine göre yaşam modifikasyonu, egzersiz programı, manuel tedavi uygulamaları ve beslenme düzenlemesi ile entegre bir şekilde bütüncül bir yaklaşım sağlanır.

Kalça bölgesinde en sık ağrıya neden olan olayları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
 
Kalça kırıkları: Özellikle yaşlılarda kemikte kırılganlığın arttığı durumlarda düşmeler sonrası kalça kırıkları gelişebilir. Kalça ağrısı yanında hareket kısıtlılığı da mevcuttur.
 
Artritler (Romatizmal hastalıklar): İltihaplı veya dejeneratif (kireçlenmeye bağlı) eklem hastalıkları kalçaları tutarak burada ağrı ve hareket kısıtlılığı yaratabilir. Hastalarda ağrı, tutukluk, eklem hareketlerinde kısıtlılık gelişebilir.
 
Bursitler: Kas ve tendonları koruyan içi sıvı dolu yastıkçıların zorlanması, aşırı kullanımı sonucu inflamasyon gelişebilir ve kalça ağrısına yol açabilir. Kalça yan tarafında çıkıntılı kemik üzerindeki bursanın inflamasyonu ile kalça ağrısı ortaya çıkar ve özellikle merdiven inip çıkarken belirginleşebilir.
 
Tendinitler: Kemik ve kasları birbirine bağlayan noktalarda bulunan kalın yapılar olan tendonlarda da aşırı kullanım nedeniyle veya travma ile inflamasyon gelişebilir.  Tendinitler kalçada ağrı ile sonuçlanır.
 
Yansıyan ağrılar: Bel veya diz problemleri dışında pelvik bölgede yer alan organların patolojileri ve bel çevresi kaslardaki tetik noktalar da kalçaya yayılabilir. Kalça ağrısı olan hastalarda bel diz muayeneleri de detaylı yapılmalı ve üriner sistem ile üreme organları da hastalıklar açısından detaylı sorgulanmalıdır.
 
Kaslarda strain: Kaslarda zorlanma veya travma sonucu kalça ağrısı ve spazm gelişebilir.
 
Kanserler: Kalça kemiğinin kendisine ait veya metastazlar şeklinde tutulum da kalça ağrısına yol açar. Ağrı özellikle geceleri belirgin olabilir veya kırıklara yol açabilir.
 
Avasküler nekroz: Kalça kemiğinin kan akımının bozulmasına bağlı olarak kemik hücrelerinde ölüm sonucu kalça ağrıları gelişebilir. Doğuştan kalça çıkığı veya uzun süreli kortizon kullanımı gibi çok farklı nedenlere bağlı gelişen bu durum kalçada ağrı yapar.
 
Enfeksiyonlar: Kalça eklemi veya etrafındaki yumuşak dokuların enfeksiyon ajanları ile istila edilmesi de kalça ağrıları ve beraberinde ateş, beyaz küre sayısında artma gibi bulgularla beraber olabilir.
 
Doğumsal Anomaliler: Doğuştan kalça çıkığı, kalçada yapısal deformiteler de ilerleyen zamanlarda kalça ağrılarına yol açabilir.
 
Damar ve sinir patolojileri: Kalça eklemine yakın geçen damar veya sinirlerin tuzaklanması veya vasküler patolojilere bağlı hematomlar da kalça bölgesinde ağrıya neden olabilir.

Kalça bölgesindeki problemlerin tedavisinde amaç, semptomatik iyileşme ile ağrı semptomlarının azaltılması, fonksiyonel kapasitenin ve günlük yaşam kalitesinin arttırılmasıdır.

Manuel tedavi ve egzersizin birlikte uygulandığı rehabilitasyon programları ile kas iskelet sisteminde kas kütlesi ve kuvvetinde artma, eklem hareket açıklığında artma ve düzelme, kalça ve çevresindeki ağrılarda azalma, reaksiyon zamanında düzelme gibi kazanımlar sağlanır

Bizi Arayın
Yol Tarifi
Whatsapp