Mediden Sağlıklı Yaşam Merkezi, Parapleji ve Tetrapleji Nedir?, Osteoartrit ve Fizik Tedavi, Skolyoz Tedavisi, Siyatalji, Total Kalça Protezi, Donuk Omuz, Covid-19’da Beslenme, Diz Ağrısı, Parkinson, Ankilozan Spondilit (AS), Omuz Ağrısı, Neden Klinik Pilates?, Hemipleji, Osteoartrit, Bel ağrısı nedir, neden kaynaklanır?

Fizyoterapi, Ortopedik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Geriatrik Rehabilitasyon, Manuel Terapi, Ön Çapraz Bağ Yaralanması, Bel Kayması, Boyun Düzleşmesi, Manuel Terapi, Beslenme ve Diyet, Kalça Ağrısı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,

Postür Egzersizleri, Skolyoz Rehabilitasyonu, Solunum Terapisi, Pilates, Yoga, Fonksiyonel Fitness, Beslenme ve Diyet, Menisküs ve Fizyoterapi, Fibromiyalji Sendromu Nedir?, Yaşlı Bireylerde Egzersizin Önemi, Boyun Fıtığı, Sporcu Rehabilitasyonu, Spinal Kord Yaralanmaları,

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur

Hamilelikte Karın Sertleşmesi sorunu 6. ayından itibaren başlayan sertleşmeler ve karın büyümeleri, anne adayının fiziksel özelliklerine göre, zayıf kişilerde; 3. aydan itibaren görülebilmektedir.

Hamilelik, kadınların en güzel ve en anlamlı dönemlerinin temelinin atıldığı bir dönemdir. Kutsal görev olarak nitelendirilen hamilelik dönemi, çeşitli sorumluluk ve rahatsızlıklarıyla tamamlanmaktadır. Anne adaylarının canlarından bir can daha meydana getirmesi, 9 ay boyunca içlerinde taşıması, kendi bedenlerinden besleyip- büyütmesi Dünya'nın en mucizevi olaylarından biridir. Hamilelik dönemlerinde çeşitli fizyolojik değişiklikler meydana gelmektedir.
Anne karnı büyüdükçe, cenin de bebeğe dönüşmektedir. Bebeğin anne karnındaki hareketleri ve gelişimiyle, annede çeşitli ağrılar oluşmaktadır. Tüm periyotlarında hamilelikte karın sertleşmesi neden olur sorusu çeşitli nedenlerle cevaplanmaktadır. En basit ve ilk olarak düşünülen karın sertleşmesi sebebi, gaz veya gaz sıkışması olarak belirtilmektedir. Sindirim sisteminin etkili olduğu, en çok etkilendiği dönemlerden biri, hamilelik dönemidir. Bu süreçte sadece karında sertlik değil, kasılma, gerilme, yumuşama, ağrı veya sancı gibi belirtiler görülebilmektedir.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Nedenleri Nelerdir?

 - Hamilelik sürecinde kilo alımı, gerilme ve sertleşmelere neden olabilir.
 - Sindirim problemleri ve sindirim sistemi, gebelikte karın sertleşmesi ve sancılara neden olabilir.
 - Uterus değişikliği olarak, rahim büyümesi karın sertleşmesine, çeşitli ağrılara neden olabilmektedir.
 - Plasenta'nın olası yer değişikliği nedeniyle hamilelikte karın sertleşmesi, kasılmalar, sancılar görülebilmektedir.
 - Yemek problemleri, fazla yemek, az yemek, bulantılardan ötürü kusmalar, hamilelikte karın sertleşmesine yol açabilmektedir.
 - Kabızlık veya ishal yine hamilelik dönemi karın sertleşme nedenleri olarak bilinmektedir.
Anne adayları, hamile takviye ilaçlarıyla kabızlık yaşayabilir yahut demir takviyesi gibi ilaçlar nedeniyle ishal durumu yaşayabilirler. Boşaltım sistemi sorunları, gebelikte karın sertleşmesi nedeni olarak bilinmektedir.

Yalancı sancı olarak literatürde bilinen ve gerilmelere neden olan Braxton Hicks, sahte kasılmalar olarak nitelendirilmektedir. Gerçek sancılarla alakası olmayan kasılmalar, karında sertleşmelere neden olabilmektedir. Çeşitli aralık ve ritimsel olarak tutan yalancı sancılar, kontrol edilerek belirlenmelidir. Tüm karın sertleşmeleri, ağrı- sancı ve kasılma gibi belirtilerde, farklı bir durum görüldüğünde doktora başvurulmalıdır.
Rahim büyümesi, bebeğin büyümesiyle orantılı olarak, doğal hamilelik sürecinden biridir. Büyüyen uterus, iç rahme ve mideye baskı yapabilmesi sonucunda hamilelik aylarında karında sertleşmelere normal bir süreç olarak etki etmektedir.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Ne Zaman Görülür?

Her anne adayının fiziksel özelliklerine göre, farklılık göstermektedir. Kilolu, hızlı kilo almış, zayıf veya hamilelik aylarında zayıflayan anneler, hamilelikte karın sertleşmesi neden olur sorusuna farklı cevaplar almaktadırlar. Ortalama olarak hamileliğin 6. ayından itibaren başlayan sertleşmeler ve karın büyümeleri, anne adayının fiziksel özelliklerine göre, zayıf kişilerde; 3. aydan itibaren görülebilmektedir. İç hazne olarak bilinen, halk dilinde karın iç zarı denilen alanın, genişliği, esnekliği ve bebeğe anne karnında açılan yer ile karın sertleşmeleri farklı dönemlerde görülebilir. Esnek ve yağlı cilt tipine sahip anne adaylarında genellikle karın sertleşmesi çok ağrılı olmaz. Hamile adayları kilo almaktan korkmadan, beslenmelerini sağlamalı, sindirim ve boşaltım sistemlerinin düzenli çalışması için, beslenme sirkülasyonunu sağlamalıdırlar.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Önemli midir?

Doğal süreç gereği, karın sertleşmesi yaşanabilir. Kasılma cinslerine göre veya sahte doğum sancılarının cinsine göre, hamilelikte anne ve bebeğin sağlığı kontrol edilmelidir. Doktorun NST aleti yahut elle kasılma tespiti yapması sonucu, muayene sonucu belirlenir. Kısa süreli karın sertleşmeleri, yemek ve sindirimle ilgili geçici karın sertleşmeleri genellikle önemli olmayıp, doğal hamilelik süreçlerinden görülmektedir. Hamileliğin 36. haftası, erken doğum süreci olarak belirtilmektedir. 36. haftaya girmiş veya doldurmuş anne adayları, kasılmaların sık ve düzenli olarak yaşandığını tespit ederlerse hemen doktora başvurmaları gereklidir.

Zira bu dönemdeki aşırı karın sertleşmeleri ve geçmeyen kasılmalar, erken doğum sinyali olabilmektedir. Saat başı 4' ten fazla kramp, erken doğum uyarısı olabilmektedir. Anne adayının süreyi kontrol ederek, karın sertleşmesi, vajinal akıntı, kanama, karındaki baskı hissi yahut aşırı sertlik de önemli olup, bebeğin sağlıklı gelişimi ya da erken doğum belirtisi olarak değerlendirmeli, doktorla iletişim halinde olunmalıdır.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Nasıl Geçirilebilir?

Su her zaman şifadır ve bedeni yumuşatıcı, kasılmaları geçirici özelliği vardır. Hamilelerin ciddi olmayan çeşitli nedenlerden ötürü karın sertleşmelerinde, ılık duş almaları, mümkünse doğal sabunlarla ( özellikle beyaz sabun ve zeytinyağlı sabun) karın sertleşmiş bölgelerine masaj yapmaları gereklidir. Fakat masaj yapmak, hamilelik döneminde tehlikeli olmaması için el hareketlerine ve ovuşturma hareketlerine dikkat edilmelidir.
Dairesel hareketler, bebek için sakıncalı olabilir. Tıpkı bebeğin gaz çıkarma işlemindeki gibi; dairesel hareketler değil, aşağı ve yukarı hassas şekilde bastırmadan masaj yapılmalıdır. Bu hareket olası gaz çıkarımına, sindirim ve boşaltım sorunlarına da iyi gelecektir. Yemek borusu, mide gibi üst kısımlarda biriken gaz, yumuşatılarak yukarı- aşağı masaj hareketleriyle, geğirme yöntemiyle çıkarılır. Alt kısımlar ve kasık bölgelerine yapılacak bu aşağı- yukarı hareketler ise, gaz çıkarımını, kabızlıkta kolay boşaltımı sağlayacaktır.
Yürüyüş yapmak, karın sertleşmelerine çok iyi gelmektedir. Bol su tüketimi, nefes egzersizleri hem karın sertleşmelerine hem de hamilelik sürecine iyi gelmektedir. Magnezyum alımı karın sertleşmelerine çok iyi gelmektedir.

Bizi Arayın
Yol Tarifi
Whatsapp