Göbek Düşmesi Nedir ? Belirtileri Sebepleri ve Tedavisi
Göbek düşmesi uluslararası tıp arenasında kabul görse de tıbbi olarak daha tanımlanamamış ve henüz adı konamayan bir hastalıktır. Fakat halk arasında göbek kaçması olarak da adlandırılan göbek düşmesinin raporlandığı olay sayısına bakıldığında göz ardı edilemeyecek miktarlarda meydana geldiği söylenebilir.
Göbek Düşmesi Nedir?
Göbek düşmesi uluslararası tıp arenasında kabul görse de tıbbi olarak daha tanımlanamamış ve henüz adı konamayan bir hastalıktır. Fakat halk arasında göbek kaçması olarak da adlandırılan göbek düşmesinin raporlandığı olay sayısına bakıldığında göz ardı edilemeyecek miktarlarda meydana geldiği söylenebilir.Göbek Düşmesi Nedir? Anlamak İçin öncelikle Hastalığın vucutta gözlemlenebilir belirtilerine bir göz atalım
Göbek Düşmesi Belirtileri Nelerdir?
-Göbek düşmesi belirtileri olarak gözlemlenebilecek en sağlıklı olan metot, ayak başparmakları ve göbek arasında olan mesafeye bakmaktır. Şayet mesafe eşit değilse göbek düşmesinden şüphe edilebilir.
-Erkeklerin göbek düşmesine yakalandığını anlamaları, göğüs uçları ve göbek deliği arasında olan mesafeyi ölçmeleri ile mümkün olabilir.
-Kimi hastalar göbek düşmesi olup olmadığını anlamaları için kendi göbek deliğine bastırarak nabızlarını tutmaya çalışabilirler. Eğer nabızları tam olarak göbeğin merkezinden alınamaz ise göbek düşmesi meydana geliyor olabilir. Şayet kişi sırt üstü uzanarak bacaklarını düz ve kapalı bir şekilde tuttukları zaman bir ayak başparmağının daha aşağı seviyede olduğunu gözlemlerse bu da, göbek düşmesine işaret ediyor olabilir. Pek çok göbek düşmesi olayında göbekte aşağı ya da yukarı yönde hareket meydana gelmektedir. Seyrek olarak da olsa, sol ya da sağa da kayması mümkün olabiliyor Göbek düşmesiyle ilgili aşağıda sayılan belirtileri gözlemlememiz mümkündür;
-Karın ağrısı olması. Ağrının bele, kalçalara, ayaklara ve uyluklara vurması.
-Kayma yukarı yönde meydana geldi ise bulantı, kusma ve kabızlık belirtileri,
-Kayma aşağı yönde meydana geldi ise gaz sancısı, ishal, dik durma zorluğu, iştahsızlık, şiddetli adet sancıları, normalden çok ya da daha az meydana gelen adet kanamaları göbek düşmesi belirtilerinden sayılabilir.
-Ayrıca göbek düşmesi bir kez meydana geldikten sonra tekrarlamaya devam edebiliyor.
Göbek Düşmesinin Sebepleri
Göbek düşmesinin sebeplerini tespit etmek için en sağlıklı metot klinik olarak meydana gelen vaka raporlarını incelemektir. Tıpkı omurların kaydığı gibi, karında bulunan düz kasların da kayması ile göbek düşmesine sebep olabileceğini olasılığını unutmamak gerekir.
Raporlar incelendiğinde ise hastaların en fazla aşağıda sıralanan faaliyetler sırasında göbek düşmesi vakasına yakalandığına rastlanmıştır. Bu aktiviteler; Ağır kaldırmak, yürümekte iken kaymak, belin ani olarak dönmesi ya da ani bir şekilde eğilince, yürümekte iken ya da koşarken adımların eşit bir biçimde atılmaması, cinsel ilişki sırasında belin zorlanmasıyla, yoğun bir şekilde gerginlik ya da sinirlenme anında meydana gelebilmektedir.
Göbek düşmesi tedavisi
Göbek düşmesi tıpta tanımlanmış bir hastalık olmadığından ötürü doktorlar tarafından şiddetle önerilen ve genel olarak kabul gören bir göbek düşmesi tedavisi bulunmaz. Yine klinik raporlar ile hasta deneyimleri tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Tedavide için kas gevşetici ilaçlarla birlikte sıcak uygulama yapmak ve masaj yapılmasının faydası vardır. Göbek düşmesi için tedavi şekli genel olarak geleneksel metotlardır. Göbek düşmesine ne iyi gelir dersek;
Geleneksel tedavi oldukça etkili bir yöntemdir. Bu yöntem halk arasında bardak çekme olarak da bilinir. Kişi sırtüstü uzanır. Göbeğin çevresine sabunlu su ile masaj yapılarak kurumasından sonra biraz pamuk kibrite dolandırılır ve yakılır. Dik durması için bir ekmeğe saplanır. Yanma esnasında üzerine bardak kapatılır. Yanan pamuk söndüğü zaman göbek yukarıya doğru geri gelecektir. Bardak kendini bıraktığı zaman işlem tamamlanmış olur.
Bir diğer metot ise şu şekildedir. Kişi yine sırt üstü yatırılarak göbek çevresi, sabunlu su ile silinir. Daha sonra şahadet parmağı göbek deliğine sokularak 3 kez döndürülür. Sonra, bir kahve kaşığı kına ile bir adet çiğ yumurtanın akı, bulamaç yapılarak göbeğin üzerine sürülür. 1 saat beklenerek, sabunlu suyla yıkanır.
1) Egzersiz Yapmak
Yere oturup ayaklarınızı uzatarak, önce sağ ayağınızı dikleştirin. Bu pozisyonda iki elinizle sol ayağınızın başparmağına dokunun. Yedi defa bu işlemi tekrarlayın. Aynı işlemi diğer ayağa da uygulayın. Asana egzersizi: Sırt üstü uzanarak bacaklarınızı birleştirin. Bacakları yerden otuz derece kaldırın, biraz bekleterek uzatın. Aynı işlemi doksan ila altmış derecelerde tekrar uygulayın.
2) Uzak Doğu Tedavi Metotları
Göbek düşmesi olayları en fazla Kuzey Hindistan’da oluyor. Orada tavsiye edilen tedavi metotları yoga ve karın-ayak bölgesine akupunktur yapılması tedavi olarak yer alıyor.
3) Tekrarlayan Olaylardan Sakınmak İçin
Mide ve sırt kaslarını güçlendirmek gerekir. Yerdeki eşya kaldırılırken vücuda yakın tutulmalı, aniden kaldırılmamalı. Özellikle mide boşken ağır kaldırılmamak gerekir. Yürürken ağırlığınızın tümünü sürekli olarak tek ayağınıza vermeyin.