Fmf Hastalığı Nedir? Fmf Hastalığı Nasıl Geçer? Tedavisi Var Mıdır?
FMF hastalığı belirtileri nelerdir sorusuna verilen net cevaplar ile beraber hastalık teşhisi kolaylaşmaktadır. Fakat özellikle ülkemizde bu hastalığı bünyesinde barındıran kişilerin sayısının az oluşu ve tıp sektöründe hastalıkla ilgili ilerleme kaydedilememesi, bu hastalığın teşhisini yavaşlatmaktadır.
FMF Hastalığı Nedir?
Ailevi Akdeniz Ateşi olarak bilinen FMF hastalığı, görülme sıklığının az oluşu sebebi ile FMF hastalığı nedir sorusuna net cevap verilemeyen bir hastalıktır. Hastalık, özellikle Yahudiler, Araplar, Türkler, İspanyollar ve İtalyanlar gibi Akdeniz kökenli bireylerde görüldüğü için Akdeniz ateşi adını almıştır. Bazı etnik gruplarda diğerlerine nazaran görülme sıklığı daha çoksa da, genel olarak bir etnik grubun hastalığı olarak tanımlanamaz.
Bilimsel çalışmaların hızlanması ile beraber FMF hastalığı nedir sorusunun cevabı net olmamakla beraber FMF, vücudun çeşitli bölgelerinde tekrarlayan ateş ve ağrılarla kendini gösteren, atakların oluşabildiği genetik bir hastalıktır. Ülkemizde özellikle Anadolu'da yaşayan aileler arasında görülen bu hastalık, atakları ile hastaları rahatsız etmektedir. FMF hastalığı tedavisi, atakların geçirilmesi üzerine kuruludur. Bu ataklar karın ağrısı, ateş, ayak bileklerinde kızarıklık ve şişlik gibi belirtiler ile beraber dönemsel olarak kendini göstermektedir.
FMF Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Genetik bir hastalık türü olan FMF hastalığı, teşhisinin çok kolay yapılmaması ile beraber aşağıda sayılı durumların var olması halinde düşünülmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Genellikle çocukluk dönemlerinde kendini gösteren bu hastalık, ataklar halinde belirtiler göstermekte ve diğer hastalıklar ile karıştırılmaktadır.
Hastalarda yaygın olarak görülen FMF hastalığı belirtileri nelerdir :
- Kadınlarda aylık adet döngüsü ile karıştırılan karın ağrısı,
- Nefes alıp vermede oluşan göğüs bölgesi ağrısı,
- Göğüs bölgesinde oluşan bıçak saplanma hissi,
- 40 dereceye kadar çıkabilen ateş durumları,
- Bacak, kol ve parmak gibi vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan kas ağrısı,
- Atak sırasında kabızlık, sonrasında ise oluşan ishal durumları,
- El ve ayak bilekleri gibi vücut bölgelerinde şişkinlik oluşması,
- Çeşitli vücut bölgelerinde eklem tutulmaları,
- Özellikle diz altında oluşan ve kızarıklık gösteren cilt döküntüleri,
- Erkek hastalarda testislerde gerginlik hissi.
FMF hastalığı, Akdeniz kökenli olmak ve genetik faktörler ile beraber ortaya çıksa da hastalığın ilerlemesi ve atakların oluşması aşağıda sayılı durumlar ile de ilgilidir:
- Son dönemde hastanın içerisinde bulunduğu çevrede oluşan stresli durumlar,
- Hastanın kendini yoracak kadar egzersiz yapması,
- Son günlerde hastanın boğaz enfeksiyonu gibi enfeksiyonlara maruz kalması,
- Menstruasyon denilen kadınlarda görülen aylık adet kanaması.
Bu genetik hastalık özellikle stresli dönemlerde oluşan ataklar sayesinde doktorlar tarafından fark edilmektedir. Hastalanan bireyin stresli ortamlardan uzak tutulması ve egzersiz gibi kendini yoracak herhangi bir eylem içerisinde bulunmaması, hastalığın atak sayısını ve süresini azaltmada oldukça etkili olduğu görülmüştür.
FMF Hastalığının Teşhisi Nasıl Konulur? FMF Hastalığı Nasıl Geçer ?
Günümüzde FMF hastalığı belirtileri nelerdir sorusuna verilen net cevaplar ile beraber hastalık teşhisi kolaylaşmaktadır. Fakat özellikle ülkemizde bu hastalığı bünyesinde barındıran kişilerin sayısının az oluşu ve tıp sektöründe hastalıkla ilgili ilerleme kaydedilememesi, bu hastalığın teşhisini yavaşlatmaktadır.
Genellikle ateş, karın ağrısı, kas ve eklem ağrıları ile vücudun çeşitli bölgelerinde şişlik olması yüzünden hastanelerin acil bölümlerine başvuran hastalar, yanlış hastalık teşhisleri ile karşılaşmaktadır. Bu yüzden, ailesinde FMF rahatsızlığı bulunan hastaların müracaat ettikleri doktorları bilgilendirmesi gerekmektedir. Doktorlar, hastanın şikayeti ve aile geçmişini göz önünde bulundurarak FMF hastalığı için çeşitli testler ve tanı yöntemlerine başvurmaktadır.
Doktorların FMF hastalığı teşhisi için kullandığı test ve tanı yöntemleri şu şekildedir:
- Fiziksel Muayene: Bu aşamada hastaya ağrı ve şişkinlik bölgeleri ile beraber bu belirtilerin ne kadar sürdüğü gibi sorular sorulmaktadır.
- Aile Hastalık Geçmişi: Ailedeki bireylerden herhangi birinde Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığının olup olmadığı öğrenilmektedir. Bu aşamada özellikle anne ve babanın bu hastalığa sahip olup olmadığı önemlidir.
- Kan Tahlili: Yukarıda sayılı aşamalar ile Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığından şüphelenildiği zaman doktorlar tarafından kapsamlı bir kan tahlili istenmektedir. Ataklar sırasında yapılan kan tahlili, hastanın vücudunda iltihap olup olmadığının belirlenmesini sağlamaktadır. Kan içerisinde bulunan beyaz kan hücrelerinin yüksek seviyede oluşu, Ailevi Akdeniz Ateşi varlığının bir belirtisi olarak kabul görmektedir.
- Genetik Testler: Kan tahlilinden sonra, FMF hastalığının varlığının kesinleştirilmesi için genetik testlere başvurulur. Ailevi Akdeniz Ateşi ile ilişkili görülen genin varlığı, FMF tanısında önemli bir rol oynamaktadır.
Ailevi Akdeniz Ateşinin teşhisinin yapılması ile beraber FMF hastalığı nasıl geçer sorusu gündeme gelmektedir.
FMF Hastalığı Tedavisi Var mıdır?
Bilimsel çalışmaların hala yürütüldüğü FMF hastalığı nasıl geçer sorusuna verilecek kesin bir cevap bulunmamaktadır. Hastalık tedavi süreci şu an için sadece atakların hafifletilmesi ve geçirilmesi üzerine kuruludur. Atakların hafifletilmesi FMF hastalığı tedavisi sürecinde hastalar üzerinde psikolojik bir etkiye sahiptir.
Doktorlar tarafından hastalara verilen atak hafifletici ilaçların başında Kolşisin ilacı gelmektedir. Hastaların vücudundaki iltihaplanmanın azalmasını sağlayan bu ilaç, hap şeklinde alınmaktadır. Doz sayısı ve günde ne kadar alınacağı doktor tarafından kararlaştırılmalıdır. Bazı hastalarda Kolşisin ilacının etkisini göstermemesi nedeniyle bilimsel olarak kanıtlanmış olan diğer atak hafifletici ilaçlar da doktorlar tarafından verilmektedir. FMF ataklarının azaltılması için bu ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.