Mediden Sağlıklı Yaşam Merkezi, Parapleji ve Tetrapleji Nedir?, Osteoartrit ve Fizik Tedavi, Skolyoz Tedavisi, Siyatalji, Total Kalça Protezi, Donuk Omuz, Covid-19’da Beslenme, Diz Ağrısı, Parkinson, Ankilozan Spondilit (AS), Omuz Ağrısı, Neden Klinik Pilates?, Hemipleji, Osteoartrit, Bel ağrısı nedir, neden kaynaklanır?

Fizyoterapi, Ortopedik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Geriatrik Rehabilitasyon, Manuel Terapi, Ön Çapraz Bağ Yaralanması, Bel Kayması, Boyun Düzleşmesi, Manuel Terapi, Beslenme ve Diyet, Kalça Ağrısı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,

Postür Egzersizleri, Skolyoz Rehabilitasyonu, Solunum Terapisi, Pilates, Yoga, Fonksiyonel Fitness, Beslenme ve Diyet, Menisküs ve Fizyoterapi, Fibromiyalji Sendromu Nedir?, Yaşlı Bireylerde Egzersizin Önemi, Boyun Fıtığı, Sporcu Rehabilitasyonu, Spinal Kord Yaralanmaları,

Ferritin Düşüklüğü Neden Olduğu Rahatsızlıklar Belirtileri ve Tedavisi

Ferritin Düşüklüğü Neden Olduğu Rahatsızlıklar Belirtileri ve Tedavisi

Ferritin; vücudun ana proteinlerindendir ve demir deposu olarak ta bilinmektedir. Vücut içerisinde bulunan ferritin, vücudun ne kadar demir depolama kapasitesi olduğunu gösteren ifadedir. Ferritin düzeyi basit kan testi ile çabuk ve hızlı bir şekilde tespit edilebilmektedir. Ferritin düzeyinin demir ve demir bağlama kapasiteleri ile doğrudan bir ilişkisi vardır.

Ferritin; vücudun ana proteinlerindendir ve demir deposu olarak ta bilinmektedir. Vücut içerisinde bulunan ferritin, vücudun ne kadar demir depolama kapasitesi olduğunu gösteren ifadedir. Ferritin düzeyi basit kan testi ile çabuk ve hızlı bir şekilde tespit edilebilmektedir. Ferritin düzeyinin demir ve demir bağlama kapasiteleri ile doğrudan bir ilişkisi vardır. Kadın ve erkek hastalarda ferritin normal değeri ve aralıkları farklılıklar göstermektedir.

 -Kadınlarda 12 ile 150 ng/mL iken; Erkeklerde bu oran 12 ile 300ng/mL olarak belirtilmektedir.

Ferritin Düşüklüğü

Ferritin düşüklüğü, demir depolarının tam anlamı ile çalışamadığı durumlarda kendisini göstermektedir. Özellikle kadınların yoğun geçirdikleri adet dönemleri ve dönem içerisindeki şiddetli kanamaları ferritin Düşüklüğü açısından oldukça kuvvetli bir ihtimaldir. Yine ferritin düşüklüğü ülsere bağlı mide kanamaları, sindirim sistemleri ile alakalı ve uzun süren diğer kanamalar ile bağırsakların demir emilimini etkileyen başka sorunlarda olabilir.
Ferritin düşüklüğü, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Ferritin kişilerin beslenme alışkanlıkları ile doğrudan orantılıdır. WHO ( Dünya Sağlık Örgütü) yaptı bir çalışmada; Dünya Ülkelerinin %80 oranındaki nüfusunun, yeteri kadar demir minarelinden faydalanamadığını bildirmiştir.
Ferritin düşüklüğünün başlıca nedeni kan kaybıdır. Ameliyat sonraları, kadınlarda yoğun geçen adet dönemleri, mide, bağırsak, kolon ve yemek borusunda meydana gelen ülseratif durum ve bunlara bağlı kanamalar ile gastroinstinal sistemin kanamalı durumları ferritin düşüklüğüne sebep olur.
İnsanların yeteri kadar demir açısından zengin olan mineralleri almaması da ferritin düşüklüğünün bir diğer sebebidir. Demir açısından zengin beslenmek ferritin düşüklüğü için iyi bir çözüm yoludur.

Ferritin Normal Değeri

Ferritin normal değeri kadın ve erkeklerde ayrı değerlere tekabül etmektedir.
 Kadınlarda Ferritin normal değeri 12 ile 150 ng/mL iken bu rakam erkelerde ferritin normal değeri 12 ile 300 ng/mL olarak değişmektedir. Doğru beslenme ve yeterli demir alımı ile bu tür rahatsızlıklar ortadan kaldırılabilir. Ferritin testi bugün her hastanede rahatlıkla yapılan ve az bir zamanda sonuç alınan tetkiklerdendir. Vücutta ferritin eksikliği direkt anemi ile bağlantılıdır.
Ferritin Eksikliğinin Nedenleri; vücutta tam işlev sağlayamayan ve yapısı bozulan kan hücreleri ile demir depolarıdır. Bazen hemoglobin değeri yüksek olan vakalarda dahi Ferritin eksikliği görülmektedir. Bunun başlıca nedeni demir emilimi azalması olarak ifade edilebilir. Kişi demir yönünden zengin besleniyor olsa dahi, ince bağırsak sorunları yada geçirilmiş cerrahi operasyonlar demir emilimini azaltan faktörler arasındadır. Et, yumurta, tahıl ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri gibi demir yönünden zengin gıdaların tüketilmesi, şeker hastalığı, hipertansiyon hastalığı bulunmuyor ise pekmez içmesi önerilir.
Her sağlıklı birey belli aralıklar ile doktor kontrolüne gitmeli ve genel sağlık taraması yaptırmalıdır. Bu taramalar hem oluşan sağlık problemlerinde erken tanı avantajını hem de oluşacak aksaklıklara karşı tedbir alınması yönünden fayda sağlar. Demir eksikliği yada ferritin tedavisi biraz uzun soluklu tedavidir. Ara ara kan testi ile demir depo kontrolleri ve vücut demir depo seviyeleri düzenli olarak ölçülmelidir.
Demir üretimindeki azalmanın vücut tarafından verilen cevabı Ferritin düşüklüğüdür.
 Kanamalar bu noktada önemlidir. Ferritin vücut için oldukça önemli ve değerli bir proteindir. Kişinin hem fiziksel hem zihinsel hem de ruhsal yapı ile doğrudan ilişkilidir. Ferritin düzeyi düşük olan insanların ciltlerinde sararma, bedenlerinde yorgunlu ve zihinsel olarak toparlanamama sorunları görülebilir.
Demir Eksikliği Anemisi olarak da bilinen Ferritin düşüklüğü daha çok bebekler, çocuklar ve kadınlarda görülmektedir. Tanılanmış hastalık yani ferritin eksikliği yada düşüklüğü sık görülen ancak, çabuk tedavi edilen bir rahatsızlıktır. Kişinin yaşam standartları, beslenme alışkanlıkları, hastalık öyküleri birbirleri ile bağlantılıdır.

 Ferritin Düşüklüğünde Görülen Başlıca Rahatsızlıklar ve Belirtileri

 -Kronikleşen yorgunluk
 -Sürekli devam eden halsizlik şikayetleri
 -Uğraştığı işe yada nesneye odaklanmada zorlanma
 -Baş ağrısı
 -Baş dönmesi
 -Terleme
 -Çarpıntı
 -Cilt tonunda sararma
 -Solgun görünme
 -Uyku hali
 -İsteksizlik
 -Ani hareketlerde bulununca sendeleme
 -El ve ayaklarda üşüme
 -Çabuk yorulma
 -Tırnaklarda kırılma
 -Saçların matlaşması ve canlılığını kaybetmesi
 -Saç dökülmesi
 -İştahsızlık
 -Kilo Kaybı
 -Depresyon hali gibi durumlar ferritin düşüklüğünün belirtileri arasında sıralanabilir.

Ferritin Düşüklüğü Olanlar Ne Yemeli?

Yukarıda   Bahsedilen hadiselerden bir yada birkaçı sizde mevcut ise, size en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeniz faydanıza olacaktır. Yapılacak bir kaç testin ardından şayet Ferritin düşüklüğü tespit edilir ise, hekiminiz size ona göre bir tedavi planı oluşturacaktır. Bugün ülkemizde pek çok insanda görülen bu hastalık çabuk tespit edilerek tedavi edilmektedir.
-Doktorunuz tarafından yazılan reçeteli ilacınızı önerilen dozda almalısınız.
 -Randevu tarihinizde de doktor kontrolünde bulunmalısınız.
 -Düzenli aralıklarda kan testlerinizi yaptırmalısınız.
 -Et, yumurta, tahıl yönünden zengin gıdalar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünlerinden daha çok tüketmelisiniz.
Ferritin tedavisinde alkol ve sigara gibi alışkanlıklarınızı bırakmanız gerekmektedir. Kadınlarda oluşan adet dönemlerinde, çok kanama oluyor ise ayrıca bir kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirilmeleri gerekmektedir. Yemeklerden hemen sonra çay içilmemelidir. Çay; hemen içilir ise demir emilimini azaltacağı için, demir ihtiyacı karşılanamaz olur. Uygun olanı çayı yemeklerden yaklaşık bir saat kadar sonra içmektir.
Ferritin tedavisinde alkol ve sigara gibi alışkanlıklarınızı bırakmanız gerekmektedir. Kadınlarda oluşan adet dönemlerinde, çok kanama oluyor ise ayrıca bir kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirilmeleri gerekmektedir. Yemeklerden hemen sonra çay içilmemelidir. Çay; hemen içilir ise demir emilimini azaltacağı için, demir ihtiyacı karşılanamaz olur. Uygun olanı çayı yemeklerden yaklaşık bir saat kadar sonra içmektir.
Çocuklarda ve bebeklerde daha sık görülen Ferritin düşüklüğü başka hastalıklarında habercisi olabilmektedir. Uzman kontrolü olmadan, gerekli tetkikler yapılmadan kesinlikle ilaç kullanmayın. Bahsedilen belirtiler içerinde, sizde olduğunu düşündüğünüz şikayetler var ise, size en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edin.

Bizi Arayın
Yol Tarifi
Whatsapp