Mediden Sağlıklı Yaşam Merkezi, Parapleji ve Tetrapleji Nedir?, Osteoartrit ve Fizik Tedavi, Skolyoz Tedavisi, Siyatalji, Total Kalça Protezi, Donuk Omuz, Covid-19’da Beslenme, Diz Ağrısı, Parkinson, Ankilozan Spondilit (AS), Omuz Ağrısı, Neden Klinik Pilates?, Hemipleji, Osteoartrit, Bel ağrısı nedir, neden kaynaklanır?

Fizyoterapi, Ortopedik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Geriatrik Rehabilitasyon, Manuel Terapi, Ön Çapraz Bağ Yaralanması, Bel Kayması, Boyun Düzleşmesi, Manuel Terapi, Beslenme ve Diyet, Kalça Ağrısı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,

Postür Egzersizleri, Skolyoz Rehabilitasyonu, Solunum Terapisi, Pilates, Yoga, Fonksiyonel Fitness, Beslenme ve Diyet, Menisküs ve Fizyoterapi, Fibromiyalji Sendromu Nedir?, Yaşlı Bireylerde Egzersizin Önemi, Boyun Fıtığı, Sporcu Rehabilitasyonu, Spinal Kord Yaralanmaları,

EPO (eritropoetin) testi

EPO (eritropoetin) testi

EPO, eritropoetin kelimesinin kısaltması olup, esas olarak böbreklerde üretilen bir proteindir. EPO testi ile kanda dolaşan EPO miktarı ölçülür.

Kan dolaşımında bulunan kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğindeki üretimi EPO sayesinde gerçekleşir. Bu madde, bazı kansızlık tiplerinin tedavisinde kullanıldığı gibi, sporcular tarafından performans artırılması için de kullanılır. EPO (eritropoetin) testi, anemi tiplerinin belirlenmesinde kullanıldığı gibi, üretilen eritropoetinin kansızlık düzeyi ile uyumlu olup olmadığının değerlendirilmesi amacıyla kullanılır.

Böbrekler EPO üretimini nasıl başlatır ?

Kan dolaşımında taşınan oksijende bir azalma meydana geldiğinde, böbrek hücreleri bunu fark eder. Oksijen seviyesine hassas olan bu böbrek hücreleri, seviye azalınca EPO üretimine başlar.   

EPO üretimi, sadece böbrekte mi yapılır?

Ana üretim yeri böbrekler olsa da, %10 kadar EPO, karaciğerde de yapılır.

EPO’nun görevi nedir ?

Böbrek tarafından üretilen EPO, kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini sağlar.
Kanda alyuvar sayısı artınca, kanın oksijen taşıma kapasitesi de artmış olur. Böylece, taşınan oksijen yeterli miktara ulaşır. Alyuvar üretimi için elbette ki sadece EPO’nun varlığı yetmez. EPO yanında, alyuvar yapımı için gerekli olan vitaminler ve hemoglobin gibi proteinler de bulunmalıdır.  

 EPO testi neden yapılır ?

Kan dolaşımında bulunan anormal EPO seviyesi, kemik iliği hastalıkları, böbrek hastalıkları veya EPO kullanımı hakkında fikir verir.
EPO seviyesinin düşük olması, böbrek ile ilişkili kansızlık sebebi olabilir. Kansızlığın demir eksikliği, vitamin B12 veya folik asit yetersizliği, mide veya bağırsak kanaması gibi kanamalara bağlı olmadığı düşünüldüğünde, EPO testi yapılarak, kansızlığın nedeni anlaşılabilir.
EPO seviyesinin yüksek olması ise, polisitemia vera, böbrek tümörlerini işaret edebileceği gibi, sporcular tarafından EPO’nun doping amaçlı kullanılmış olabileceğini de gösterir.  

EPO testi için gerekli örnek nedir ?

EPO testi aç karnına, genellikle koldaki damarlardan alınan kanda yapılır.

Normal EPO seviyeleri nedir ?

EPO 4-24mU/mL arasında bulunur.   

Bizi Arayın
Yol Tarifi
Whatsapp