Mediden Sağlıklı Yaşam Merkezi, Parapleji ve Tetrapleji Nedir?, Osteoartrit ve Fizik Tedavi, Skolyoz Tedavisi, Siyatalji, Total Kalça Protezi, Donuk Omuz, Covid-19’da Beslenme, Diz Ağrısı, Parkinson, Ankilozan Spondilit (AS), Omuz Ağrısı, Neden Klinik Pilates?, Hemipleji, Osteoartrit, Bel ağrısı nedir, neden kaynaklanır?

Fizyoterapi, Ortopedik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Geriatrik Rehabilitasyon, Manuel Terapi, Ön Çapraz Bağ Yaralanması, Bel Kayması, Boyun Düzleşmesi, Manuel Terapi, Beslenme ve Diyet, Kalça Ağrısı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,

Postür Egzersizleri, Skolyoz Rehabilitasyonu, Solunum Terapisi, Pilates, Yoga, Fonksiyonel Fitness, Beslenme ve Diyet, Menisküs ve Fizyoterapi, Fibromiyalji Sendromu Nedir?, Yaşlı Bireylerde Egzersizin Önemi, Boyun Fıtığı, Sporcu Rehabilitasyonu, Spinal Kord Yaralanmaları,

Doku tipi (HLA) testi

Doku tipi (HLA) testi

Testlerde iki ana antijen grubu kullanılır. Bunlardan birincisi; Sınıf 1 antijenleri olup; HLA-A, HLA-B, HLA-C olarak adlandırılırken, Sınıf 2 antijeni HLA-D olarak adlandırılır.

Doku tipi testi ile, vücut hücrelerinin yüzeyinde bulunan ve “antijen” adı verilen maddelerin tespiti yapılır. Bu sayede yapılacak nakil işlemlerinde, vericiden alınacak doku veya hücrelerin alıcının vücut hücreleri ile uyumlu olup olmadığı anlaşılır. Doku tipi, HLA testi olarak da adlandırılır. Human Leukocyte Antigen İngilizce kelimelerinin baş harflerinden oluşturulan kısaltma ile anılan bu test, “insan akyuvar antijeni” anlamına gelmektedir.
Hücre yüzeyinde bulunan antijenler bir kişinin normal vücut hücreleri ile yabancı bir hücre arasındaki farklılığı ortaya koyar. Farklılık olması durumunda, vücutta bir tepki oluşur ve nakledilen doku veya hücreler vücut tarafından red edilir. Ayrıca doku tipi testi ile kişinin kendi hücrelerine karşı bir saldırı gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği de anlaşılabilir.

HLA antijenlerinin önemi nedir ?


Bu antijenler bağışıklık sisteminde büyük önem taşımaktadır. Vücudun savunma sistemi, vücuttaki bir hücrenin kendine yabancı olup olmadığını bu antijenler sayesinde anlar. Böylece o hücrenin ortadan kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verir.

Örneğin, vücut savunma hücreleri hastalık etkeni olan bir mikroorganizmayı bu şekilde tanır. Mikroorganizmanın yüzeyinde bulunan antijenler vücuda yabancı olduğu için, bağışıklık sistemi hücreleri mikrobu yok etmek için hemen o hücreye saldırır.

İnsanların vücut hücreleri üzerinde bulunan antijenler de farklılık gösterir. Her insanın hücre yüzey antijenlerinin bir kısmı diğer bir kişinin antijenleri ile benzerlik gösterse de, çoğu antijen faklıdır. İki kişi arasında tam uyumun görüldüğü kişiler sadece tek yumurta ikizleridir. Kardeşler arasında bile antijen farklılıkları söz konusudur.
Tedavi amacıyla yapılan uygulamalarda, herhangi bir vericiden nakledilen hücrelerin yüzeyindeki antijenlerin nakledilecek kişinin antijenleri ile uyumlu olması istenir. Böylece nakil yapılan kişinin vücut savunma sisteminin nakledilen hücrelere tepki göstermemesi sağlanmaya çalışılır. Bu durum sağlanabilirse, nakil işlemi başarılı olabilir.  
   

Hücre yüzey antijenlerinin kalıtımla ilişkisi var mıdır ?

Vücut hücrelerinin yüzeyinde bulunan antijenlerin yarısı anneden, diğer yarısı ise babadan çocuğa aktarılmaktadır.

Doku tipi testinde kaç sınıf antijen vardır ?

Testlerde iki ana antijen grubu kullanılır. Bunlardan birincisi; Sınıf 1 antijenleri olup; HLA-A, HLA-B, HLA-C olarak adlandırılırken, Sınıf 2 antijeni HLA-D olarak adlandırılır.

Doku tipi testi neden yapılır ?

Bağışlanan doku veya organın nakledilecek kişi ile uyumlu olup olmadığının anlaşılması için,
Test edilen kişilerin akrabalık derecelerinin belirlenmesi için,
Otoimmün hastalık riski olup olmadığının ortaya çıkarılması için doku tipi testi yapılabilir.

Test için gerekli örnek nedir ?

Doku tipi testi genellikle koldaki bir damardan alınan bir miktar kan örneğinde yapılır.

Doku tipi testi nerede yapılır ?

Doku tipi testleri özel testler olup, belirli laboratuvarlarda yapılan testlerdir. Özel şartlara sahip, belirli izinler alınarak kurulan “doku tipi laboratuvarı” adı verilen laboratuvarlarda yapılan bu testler, tecrübeli laboratuvar uzmanları tarafından gerçekleştirilir.

Bizi Arayın
Yol Tarifi
Whatsapp