Mediden Sağlıklı Yaşam Merkezi, Parapleji ve Tetrapleji Nedir?, Osteoartrit ve Fizik Tedavi, Skolyoz Tedavisi, Siyatalji, Total Kalça Protezi, Donuk Omuz, Covid-19’da Beslenme, Diz Ağrısı, Parkinson, Ankilozan Spondilit (AS), Omuz Ağrısı, Neden Klinik Pilates?, Hemipleji, Osteoartrit, Bel ağrısı nedir, neden kaynaklanır?

Fizyoterapi, Ortopedik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Geriatrik Rehabilitasyon, Manuel Terapi, Ön Çapraz Bağ Yaralanması, Bel Kayması, Boyun Düzleşmesi, Manuel Terapi, Beslenme ve Diyet, Kalça Ağrısı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,

Postür Egzersizleri, Skolyoz Rehabilitasyonu, Solunum Terapisi, Pilates, Yoga, Fonksiyonel Fitness, Beslenme ve Diyet, Menisküs ve Fizyoterapi, Fibromiyalji Sendromu Nedir?, Yaşlı Bireylerde Egzersizin Önemi, Boyun Fıtığı, Sporcu Rehabilitasyonu, Spinal Kord Yaralanmaları,

Diz Ağrısı

Ürün Kategorileri

Diz Ağrısı

Diz ağrısı, diz eklemini (femur, tibia, fibula), diz kapağını (patella), dizdeki bağları, tendonları, kıkırdağı (menisküs) ve bireylerin günlük yaşam aktivitelerini en çok etkileyen en yaygın kas-iskelet sistemi şikayetidir. Günümüzün giderek daha aktif olan toplumu ile diz problemlerinin sayısı artmaktadır. Diz ağrısının çok çeşitli spesifik nedenleri ve tedavileri vardır.
Diz ağrısı, akut yaralanmalardan tıbbi durumların komplikasyonlarına kadar pek çok nedeni olan yaygın bir sorundur. Diz ağrısı, dizin belirli bir bölgesinde lokalize olabilir veya diz hattı boyunca yayılabilir. Bununla birlikte çevredeki kaslar ve hareketlerinden etkilenebilir ve diğer problemler (ayak yaralanması gibi) tarafından tetiklenebilir.
Mevcut diz ağrısının altında yatan sorunların teşhisi için kapsamlı bir fizik muayene ve klinik değerlendirme yapılması gerekmektedir. Diz ağrısının doğru tedavi edilebilmesi için altta yatan nedenin özenli ve dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Diz ağrısının prognozunu belirleyen faktörler arasında ağrının şiddeti, travma öyküsünün olup olmaması, yaralanma mekanizması, eşlik eden diğer sistemik hastalıklar gibi birçok neden sayılabilir. Diz ağrısına genellikle eklem hareket açıklığının kısıtlanması eşlik eder.

Diz ağrısı belirtileri nelerdir?
Diz ağrısının bölgesi ve ağrının şiddeti, hangi yapının dahil olduğuna bağlı olarak değişebilir. Enfeksiyon veya enflamatuar bir süreçle birlikte tüm diz bölgesinde şişlik ve ağrı olabilirken, menisküs yırtılması veya bir kemiğin kırılması gibi yaralanmalarda yalnızca belirli bölgelerde semptomlar açığa çıkabilmektedir. Örneğin bir Baker kistinde genellikle diz arkasında lokalize ağrı meydana gelmektedir.
Diz ağrısına eşlik eden diğer belirti ve semptomlar arasında diz instabilitesi nedeniyle ağırlık aktarma ve yürüme zorluğu, rahatsızlık ve ağrı nedeniyle topallama, yumuşak doku ve bağ hasarı (burkulma) nedeniyle diz bükmede zorlanma, diz bölgesi ve çevresinde kızarıklık ve şişlik gibi nedenler sayılabilir.

Diz ağrısına ne sebep olur?
Diz ağrısına sebep olan nedenler üç ana kategoriye ayrılır:
Akut yaralanma: kemik kırıkları, bağ yaralanması (ön çapraz bağ, arka çapraz bağ, medial ve lateral kollateral bağ) ve menisküs yırtığı vs.
Tıbbi durumlar: romatoid artrit, osteoartrit, septik artrit ve enfeksiyonlar vs.
Kronik kullanım / aşırı kullanım koşulları: osteoartrit, kondromalazi patella, iliotibial band sendromu, patellar sendromlar, tendinit ve bursit gibi nedenler sayılabilir.

Diz ağrısında kullanılabilecek olan tedaviler nelerdir?
Yapılan egzersizler ile dizinizin etrafındaki kasları güçlendirmek onu daha stabil hale getirecektir. Bu sayede yapılan egzersiz, spor aktiviteleri ve günlük yaşam aktiviteleri gibi dize çok yük bindirebilecek durumlar için diz bölgesi ve çevresi desteklenmiş ve korunmuş olacaktır.
Özellikle fiziksel olarak aktif ve spor yapan bireylerde, dizlerinizi etkileyebilecek hareket modellerini düzeltmek ve sporunuz veya aktiviteniz sırasında iyi bir teknik oluşturmak için egzersizlere ihtiyacınız olacaktır. Bireyin esnekliğini ve dengesini geliştirmeye yönelik egzersizler de önemlidir.
Topuğun bir tarafına uygulanacak olan küçük ark destekleri, osteoartritten etkilenen diz tarafındaki basıncı uzaklaştırmaya yardımcı ve diz bölgesinin yaralanmaması için koruyucu olacaktır. Bazı durumlarda, diz eklemini korumaya ve desteklemeye yardımcı olmak için farklı tipte koruyucu dizlik ve brace kullanılabilir.
Diz ağrısına yönelik fizyoterapi uygulamaları ile etkili sonuçlar elde edilebilmektedir. Diz ağrısına yönelik uygulanacak rehabilitasyon uygulamalarından önce problemin kaynağını anlayabilmek, süreci daha iyi yönetebilmek ve klinik karar vermek amacıyla spesifik değerlendirme ve analizler uygulanır. Yapılan analizler sonucunda kişiye özel olarak hazırlanan egzersiz, manuel terapi, bantlama uygulamaları gibi rehabilitasyon programları ile kişinin ağrısında azalma, hareket açıklığında, kas kuvveti ve fonksiyonel kapasitesinde artma hedeflenir.

Bizi Arayın
Yol Tarifi
Whatsapp