CVS (Koryon villus örneklemesi) testi
Her hamilelikte yapılmayan CVS, genellikle genetik hastalıklar bakımından riskli olduğu düşünülen gebelere uygulanan bir işlemdir. Amniyosenteze göre daha erken yapılabildiği için, kromozomlarda bulunan bir anormalliğe daha erken tanı koyma imkanı verir.
Koryon villus örneklemesi anlamına gelen İngilizce kelimelerin kısaltması olan CVS testi "koryon villus biyopsisi olarak da adlandırılır. CVS testi, gebeliğin erken döneminde, rahim içinde bulunan plasentadan doku örneği alma işlemidir. Alınan örnekte, bebeğin kromozomları incelenerek, genetik bir bozukluk olup olmadığı araştırılır. Her hamilelikte yapılmayan CVS, genellikle genetik hastalıklar bakımından riskli olduğu düşünülen gebelere uygulanan bir işlemdir. Amniyosenteze göre daha erken yapılabildiği için, kromozomlarda bulunan bir anormalliğe daha erken tanı koyma imkanı verir.
Kimlere CVS testi yapılır ?
- Otuz beş yaşın üzerindeki gebelere,
- Daha önceki gebeliklerinde kromozom anormallikleri olanlara,
- Ailesel olarak kromozom anormalliği bulunanlara,
- Anne babada genetik bir bozukluk bulunanlara,
- Biyokimyasal ve radyolojik tarama testlerinin sonucuna göre riski yüksek çıkanlara CVS testi yapılması önerilir.
CVS testi ne zaman yapılır ?
Genellikle gebeliğin 10-12. haftaları arasında CVS yapılır.
CVS nasıl yapılır ?
- Özel bir iğne kullanılarak karın bölgesinden (transabdominal) veya kateter adı verilen ince tüplerle vajinadan (transservikal) girilip rahime ulaşılır. Bebeğin ve plasentanın ana rahmindeki pozisyonu CVS’in hangi yolla yapılacağını belirleyen bir etkendir.
- Sırt üstü yatan anne adayından, seçilen yönteme göre iğne veya kateter ile ultrason eşliğinde örnek alınır.
CVS testi kimlere yapılmaz ?
Aktif kanaması veya enfeksiyonu olanlara karından, rahim ağzında polip veya fibroid gibi oluşumlar bulunanlar ile plasentanın yerleşimi uygun olmayan gebelere ise vajinal yol ile CVS yapılmaz.
CVS riskleri nelerdir ?
CVS işlemi kramplara veya amniyon sıvı kaçağına neden olabilir. Bunlar 1-2 günde geçen rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar şiddetlenirse hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.
İğne kullanılarak örnek alınan kişilerde, karında hafif bir ağrı hissedilebilir.
Çok nadir de olsa, CVS rahim içi enfeksiyonlara sebep olabilir.
CVS sonrası düşük oranı 300-400 gebelikte 1 civarındadır. Tecrübeli ellerde bu oran düşüktür.
Alınan plasenta örneği nasıl değerlendirilir ?
CVS örneğindeki bebeğe ait hücreler dikkatle incelenerek kromozomlarının sayısal ve yapısal açıdan normal olup olmadığı incelenir. Mikroskop altında eğitimli kişiler tarafından yapılan bu işlem oldukça hassas aşamalardan geçer.
Normal CVS sonucu nedir ?
İncelenen bebeğe ait hücrelerde kromozomlarda bir anormallik bulunmaması “normal” olarak rapor edilir.
CVS sonucunun normal olması bebeğinizin sağlıklı doğacağının garantisi değildir. CVS ile bebeğin kromozomlarındaki anormallikler araştırılır. Ancak kromozomları normal olsa da, bebekler farklı sebeplere bağlı hastalıklara sahip olabilir.
Anormal CVS sonucu nedir ?
İncelenen bebeğe ait hücrelerde kromozomlarda sayısal veya yapısal bir anormallik bulunması “anormal” olarak rapor edilir. Bulunan anormallikler raporda belirtilir.