Mediden Sağlıklı Yaşam Merkezi, Parapleji ve Tetrapleji Nedir?, Osteoartrit ve Fizik Tedavi, Skolyoz Tedavisi, Siyatalji, Total Kalça Protezi, Donuk Omuz, Covid-19’da Beslenme, Diz Ağrısı, Parkinson, Ankilozan Spondilit (AS), Omuz Ağrısı, Neden Klinik Pilates?, Hemipleji, Osteoartrit, Bel ağrısı nedir, neden kaynaklanır?

Fizyoterapi, Ortopedik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Geriatrik Rehabilitasyon, Manuel Terapi, Ön Çapraz Bağ Yaralanması, Bel Kayması, Boyun Düzleşmesi, Manuel Terapi, Beslenme ve Diyet, Kalça Ağrısı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,

Postür Egzersizleri, Skolyoz Rehabilitasyonu, Solunum Terapisi, Pilates, Yoga, Fonksiyonel Fitness, Beslenme ve Diyet, Menisküs ve Fizyoterapi, Fibromiyalji Sendromu Nedir?, Yaşlı Bireylerde Egzersizin Önemi, Boyun Fıtığı, Sporcu Rehabilitasyonu, Spinal Kord Yaralanmaları,

Boyun Fıtığına Ne İyi Gelir?

Boyun Fıtığına Ne İyi Gelir?

Boyun fıtığı, omurgayı oluşturan kemiklerin arasında bulunan diskin zamanla zayıflamasına ve içeriğini dışarıya doğru çıkarmasına sebep olur. Bu da sinirleri etkilediği için boyun fıtığı ağrısı oluşmaktadır.

Günümüzde sıklıkla yaşanan sağlık sorunlarından birisi de boyun fıtığıdır. Ancak birçok kişide bu konu hakkında bilinçli bir şekilde davranmamaktadır. Boyun fıtığı, omurgayı oluşturan kemiklerin arasında bulunan diskin zamanla zayıflamasına ve içeriğini dışarıya doğru çıkarmasına sebep olur. Bu da sinirleri etkilediği için boyun fıtığı ağrısı oluşmaktadır.
Boyun fıtığı oluşmasında birçok neden bulunmaktadır. Bilgisayar başında çok süre geçirmek ya da bir tezgah üzerinde eğilerek iş yapmak boyun fıtığına neden olabilir. Osteoartrit, aynı zamanda boyun ağrısının sık görülen bir nedenidir. Nadiren boyun ağrısı daha ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Eğer omuz içine doğru veya kolunuzun aşağısında ağrı varsa, boyun ağrısı kollarınıza veya ellerinizde uyuşmaya ya da kuvvet kaybı neden oluyorsa tıbbi yardım almanız gerekmektedir.

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

  • Genellikle bilgisayarda çalışırken, uzun süre boyunca tek bir yerde başınızı tutmak
  • Kas sıkılığı ve spazmları
  • Başınızı hareket edebilme kabiliyetinin azalmış olması
  • Baş ağrısı

Doktora Ne Zaman Görünmemiz Gerekmektedir?

Çoğu boyun ağrısı evde tedavi ile yavaş yavaş kendiliğinden yok olmaktadır. Ancak bazı durumlarda tıbbi yardım alınması gerekmektedir. Bu durumlar ise şöyledir;
  • Şiddetli ağrıların olması
  • Birkaç gün boyunca devam eden ağrılar
  • Kolları ve bacaklarda hissislik
  • Baş ağrısı, uyuşma, güçsüzlük veya karıncalanma sizlerin bu ağrılarına eşlik ediyorsa, vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekmektedir.

Boyun Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

Boyun ağrısı nedenleri şunlardır;
  • Kas Zorlanması
Bilgisayarınız veya akıllı telefonlarınıza eğilmiş şekilde çok uzun saatler geçirmeniz, genellikle kas zorlanmalarını tetikler. Böyle yatakta okuma veya dişlerini sıkarak bile küçük şeyler, boyun kasları zorlayabilir.
  • Aşınmış Eklem
Vücudun diğer eklemleri gibi, boyun eklemleri yaşla birlikte aşağı doğru eğilmektedir. Osteoartrit, kemiklerinizin arasındaki kıkırdakların bozulmasına neden olur.
  • Sinir Sıkışması
Fıtıklaşmış diskler veya kemikler omurilik ve sinirler üzerinde boynunuza baskı yapabilir.
  • Yaralanmalar
Araba çarpışmalarından dolayı genellikle baş ve boyunun yumuşak dokuları zorlanarak, ileri geri sarsılması ile birlikte boyun zedelenme meydana gelmektedir.
  • Hastalıklar
Romatizmal artrit, menenjit ve kanser gibi hastalıklar, boyun fıtığına neden olabilir.

Boyun Fıtığına Ne İyi Gelir?

Boyun fıtığı nedenleri kapsamında birçok tedaviyi içermektedir. Boyun fıtığında alacak olduğunuz tıbbi yardımların yanı sıra aynı zamanda evde yapabileceğiniz basit tedavi biçimleri de bulunmaktadır. Bunlar ise şöyle sıralanmaktadır;
1.Reçetesiz Ağrı Kesiciler
Buprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri), naproksen sodyum (Aleve) ve asetaminofen (Tylenol, diğerleri) reçetesiz olarak satılan ağrı kesiciler sizlerin boyun fıtığı ağrılarına iyi gelecektir.
2.Sıcak- Soğuk Tedaviler
Bir gün içerisinde yapacak olduğunuz 20 dakikalık birkaç soğuk tedavi, sizlerin boyun ağrılarına iyi gelecektir. Bunun için havluya sarılmış olan bir buz paketini 20 dakika boyunca boynunuzda tutabilirsiniz. Soğuk tedaviye alternatif olarak ılık bir duş almak ya da düşük ayarda bir ısıtma yastığı kullanmak yine sizlere iyi gelecektir.
3.Egzersizler
Evde yapabilecek olduğunuz egzersizler boyun ve omuz germe hareketleridir. Her gün düzenli olarak yapacak olduğunuz bu egzersizler sizlere oldukça yardımcı olacaktır. Bunun için başınızı hafif hafif eğin ve yine yavaş hareketlerle sağa-sola hareket ettirerek, oynatın. Bu hareketleri yapmadan önce de boynunuzu iyice ısıttığınızdan emin olun. Bunun için sıcak bir duş veya ısıtmalı yastıkları kullanabilirsiniz. Ayrıca doktorunuzdan ve fizyoterapistinizden de bu hareketler hakkında destek ve bilgi alabilirsiniz.
4.Boyunluk
Boyun fıtığı için sizlere yardımcı olabilecek bir diğer eşya ise, boyunluktur. Boyunluk takarak boynuzun eğilmesini ve gereksiz hareket etmesini önleyerek oluşabilecek olan ağrılara da yardımcı olabilirsiniz.
5.Akupunktur
Akupunktur vücudunuzun çeşitli noktalarından eklemlerinize ince iğnelerin girmesini içerir. Çalışmalar, akupunkturun birçok ağrı türü için yararlı olduğunu görmüştür. Ama boyun ağrısı ile ilgili çalışmalar biraz daha karışık durmaktadır. En iyi sonuçları elde etmek için, birkaç akupunktur seansının geçmesi gerekebilir. Steril iğneler kullanarak sertifikalı hekim tarafından yapıldığında akupunktur genel olarak güvenli kabul edilir.
6.Kayropraktik
Özellikle omurga üzerinde gerçekleştirilenkayropraktik ayarlamaları, ani bir kuvvet uygulayarak kontrolü sağlamaktadır. Boyun kayropraktik tedavileri birçok kişi için, en az risk taşıyan, kısa süreli ağrı kesiciler olarak görülmektedir. 
7.Masaj
Eğitimli bir masajcı ile birlikte boyun kaslarınızı rahatlatıcı bir masaja sahip olabilirsiniz. Özellikle doktorunuzun sizlere vermiş olduğu tedavilerin yanında, masajlar sizlere rahatlama sağlayabilir.

Boyun Fıtığının Önlenmesi İçin Neler Yapmalıyız?

  1. Boyun fıtığıyla mücadele etmeniz için yapmanız gereken bazı yaşam tarzı değişiklikleri bulunmaktır. Bunlar ise şöyle sıralanmaktadır; Ayakta veya otururken duruşunuzun düzgün ve dik olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
  2. Eğer uzun süre bilgisayar başında durmanız gerektiren bir iş yapmak zorunda iseniz, sık sık ara verin.
  3. Masa, sandalye ve bilgisayarınızı monitörünüz göz hizasında olacak şekilde ayarlayın.
  4. Eğer sigara kullanıyorsanız, sizleri kötü etkilediğinin bilincinde olarak, azaltmanız ya da bırakmanız gerekmektedir.
  5. Omuz üzerinde herhangi bir çanta taşımamanız gerekmektedir.
  6. Uyuma pozisyonunuzu iyi seçin. Baş ve boynunuzun, vücudunuz ile uyumlu olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Boynunuzun altına küçük bir yastık koyarak uyuyun. 
  7. Stresten uzak durmanız gerekmektedir.

Boyun Fıtığı Tanısı Nasıl Konur?

Boyun fıtığı tanısı konulmasında bir dizi uygulanabilecek olan testler bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanmaktadır;
  • Görüntüleme Testleri
Doktorunuz boyun ağrısının nedeni anlamak ve iyi bir görüntü elde etmek için görüntüleme testlerini uygulayacaktır. Bu testler ise şunlardır;
  • X-ışınları
  • CT taraması
  • MR
Görüntüleme çalışmalarının en iyi şekilde ağrının nedenini belirlemesi için dikkatli bir hastalık geçmişi bilgisi ve fizik muayene doktorunuza yardımcı olacaktır. Bu testlerin yanı sıra aynı zamanda;
  • Elektromiyografi (EMG)
  • Kan testleri uygulanmaktadır.

Boyun Fıtığı Tedavileri Nelerdir?

Hafif boyun fıtığı ağrılarını yukarıda sizlere vermiş olduğumuz tedaviler ile aşabilirsiniz. Ancak bazı durumda bu tedavi yöntemleri yetersiz kalmakta ve sizler tıbbi yardımlara ihtiyaç duymaktasınızdır. Bu kapsamda doktorunuz sizlere kas gevşeticiler ve ağrı kesici trisiklik antidepresanlar önerebilmektedir. Bunların yanı sıra aşağıdaki tedaviler de uygulanmaktadır. Bunlar;
  • Fizik tedavi
  • Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS)
  • Çekme yöntemi
  • Kısa vadeli immobilizasyon
Bu tedaviler de sizlerin boyun fıtığı ağrılarınıza çare olmazsa, son aşama olarak, sizlere cerrahi bir operasyon yapmayı önerecektir. Bu cerrahi operasyonlar boyun fıtığınızdaki ağrıya bağlı olarak yapılacak olan operasyonda farklılıklar gösterecektir. Bu operasyonlar şunlardır;
  • Steroid enjeksiyonları
  • Ameliyat operasyonu
Boyun fıtığı konusunda en önemli konulardan birisi, ağrılarınızın ne kadar süredir olduğu ve sizleri ne kadar rahatsız ettiği ile ilgilidir. Bu yüzden doktora giderken daha önce geçirmiş olduğunuz hastalıklarla birlikte tüm bilgilerinizi doktorunuza verdiğinizden emin olun. Bu kapsamda doktorunuz sizleri;
  • Kas-iskelet koşulları konservatif tedavi (fiziksel tıp ve rehabilitasyon) konusunda uzmanlaşmış bir doktor
  • Eklemleri etkileyen artrit ve diğer hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir doktor (romatolog)
  • Sinir ilgili bozuklukların tedavisinde uzmanlaşmış bir doktor (nörolog)
  • Kemik ve eklem (ortopedist) üzerinde çalışan bir doktora yönlendirebilir.

Bizi Arayın
Yol Tarifi
Whatsapp