Mediden Sağlıklı Yaşam Merkezi, Parapleji ve Tetrapleji Nedir?, Osteoartrit ve Fizik Tedavi, Skolyoz Tedavisi, Siyatalji, Total Kalça Protezi, Donuk Omuz, Covid-19’da Beslenme, Diz Ağrısı, Parkinson, Ankilozan Spondilit (AS), Omuz Ağrısı, Neden Klinik Pilates?, Hemipleji, Osteoartrit, Bel ağrısı nedir, neden kaynaklanır?
Fizyoterapi, Ortopedik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Geriatrik Rehabilitasyon, Manuel Terapi, Ön Çapraz Bağ Yaralanması, Bel Kayması, Boyun Düzleşmesi, Manuel Terapi, Beslenme ve Diyet, Kalça Ağrısı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,
Postür Egzersizleri, Skolyoz Rehabilitasyonu, Solunum Terapisi, Pilates, Yoga, Fonksiyonel Fitness, Beslenme ve Diyet, Menisküs ve Fizyoterapi, Fibromiyalji Sendromu Nedir?, Yaşlı Bireylerde Egzersizin Önemi, Boyun Fıtığı, Sporcu Rehabilitasyonu, Spinal Kord Yaralanmaları,
Boğaz İltihabı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Boğaz İltihabı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Boğaz İltihabı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Boğaz kısmının her iki yakasında yer alan toksil veya bademcik dokularının bazı nedenler sonucunda iltihaplanmalarına boğaz iltihaplanması adı verilmektedir. Boğaz iltihabı hastalığı gelişim aşamasına bağlı olarak akut ve sbakut kronik türüne bağlı olarak seyredebilmektedir. Akut türüne bakterilerin bulaşması sonucu iltihaplanma durumu meydana gelebilmektedir.
Toplumumuzda en sık görülen boğaz hastalıklarından biri de boğaz iltihabı hastalığıdır. Özellikle sık tekrarlanması ve tedavi edilmedi takdirde ciddi bir duruma gelebilen boğaz iltihabı hastalığı taşıdığı birçok olumsuz nitelikleri sayesinde meydana geldiği bölgede boğaz işlevlerini ciddi oranlarda tahrip edebilmektedir. Ayrıca uzun süre devam etmesi durumunda bireyin en başta iş ce sosyal hayatını olmak üzere günlük birçok aktivitesini olumsuz etkileyebilmekte ve bunun sonucunda ise bireyin tüm başarısının önemli ölçüde düşmesine neden olabilmektedir.
Erken müdahale edilmediği takdirde beraberinde bazı boğaz içi hastalıkların oluşmasına da neden olabilen boğaz iltihabı hastalığı oluşumunun engellenmesi amacıyla uzmanlar özellikle soğuk hava iklimlerinde bireylerin boğaz üşütmelerinin önüne geçebilmeleri amacıyla kalın giysiler giymeleri konusunda uyarmaktadır. Bazı virüs ve enfeksiyonları neden olduğu boğaz iltihabı hastalığı özellikle en ciddi boğaz hastalıkları arasında yer almaktadır. Dolaysıyla ilk belirtileri görüldüğü takdirde mutlaka doktora başvurulmasının altı önemle çizilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün de sık sık dile getirdiği boğaz iltihabı hastalığı başta Rusya olmak üzere Dünya'nın birçok soğuk hava iklimlerinin hakim olduğu ülkelerde en sık görülen hastalıklardandır. Ülkemizin orta kuşakta bulunmasına rağmen ülkemizde de sık görülen hastalıklardan biri olan boğaz iltihabı hastalığında erken teşhisin hayati bir önemi bulunmaktadır.
Boğaz İltihabı Nedir?
Boğaz kısmının her iki yakasında yer alan toksil veya bademcik dokularının bazı nedenler sonucunda iltihaplanmalarına boğaz iltihaplanması adı verilmektedir. Boğaz iltihabı hastalığı gelişim aşamasına bağlı olarak akut ve sbakut kronik türüne bağlı olarak seyredebilmektedir. Akut türüne bakterilerin bulaşması sonucu iltihaplanma durumu meydana gelebilmektedir. Diğer türe göre oldukça hızlı iyileşebilen akut türü iltihaplanma türü etkisinin genellikle 4 hafta ile 3 ay arasında kademe kademe kaybedebilmektedir. Sbakut kronik tür ise özellikle tedavi edilmediği takdirde etkisini çok uzun süreler devam ettirebilmekte ve tekrarlayıcı bir özellik taşıyabilmektedir.
Boğaz İltihabı Hastalığının Başlıca Belirtileri Nelerdir?
Diğer birçok boğaz hastalıklarında olduğu gibi boğaz iltihabı hastalığının da bazı belirtileri bulunmaktadır. Hastalığın meydana gelmesinde etkin rol oynayan bu belirtiler şunlardır;
Boğaz bölgesinde meydana gelen kısmi yanma ve acı durumu
Her iki kulakta veya da tek bir kulakta meydana gelen ağrılar
Boynun bir kısmının veya tamamının tutulması
Ateşin belli aralıklarla yükselmesi ve sık tekrarlanması
Başın bir kısmında veya tamamında zonglayıcı türünden ağrılar
Sesin değişikliğe uğraması
Boğaz bölgesinde meydana gelen beyaz ve sarımsı renkte kabuklanmalar
Lenf dokularında meydana gelen şişlikler boğaz iltihabı hastalığının en belirgin belirtileridir.
Boğaz İltihabı Hastalığı Daha Çok Kimlerde Görülür? Ve Hastalığın Özellikleri Nelerdir?
Boğaz iltihabı hastalığı genel anlamda hemen herkeste görülebilmektedir. Ancak daha çok bireyin bünye yapısıyla doğrudan ilgili olduğundan daha çok 5-10 yaş arası çocuklarda görülmektedir.
Hastalığın en önemli özelliği ise çoğu zaman Kış aylarında kendini göstermesidir. Boğaz iltihabı hastalığı diğer birçok boğaz rahatsızlıkları gibi özellikle soğuk hava iklimlerinde ortaya çıkmaktadır. Bu havalarda da genellikle çocuklar hastalığa karşı dirençsiz kaldığında hastalık en fazla onları etkisi altına alabilmektedir.
Boğaz iltihabı hastalığının bir başka özelliği ise bulaşıcı olması hastalık aynı anda ve kısa süreler içerisinde aile fertleri arasında dağılım gösterebilmektedir.
Boğaz iltihabı hastalığı ''stretokok''denilen bir mikroba bağlı olarak meydana gelmektedir.
Boğaz İltihabı Hastalığında Erken Teşhisin Önemi Nedir?
Birçok hastalıkta olduğu gibi boğaz iltihabı hastalığında da erken teşhisin önemi büyüktür. Özellikle hastalığın ameliyat uygulaması aşamasına ilerlememesi amacıyla erken teşhisin çok önemli bir rolü bulunmaktadır. Ayrıca hastalığın tedavi sürecinde daha hızlı bir biçimde iyileşme gösterebilmesi için erken teşhis edilmesinin çok önemli olduğu bilinmektedir. Boğaz iltihabı hastalığının oluşum süreci göz önünde bulundurularak ilk olarak ilgili doktorun talimatı üzerine detaylı boğaz kültürü uygulaması yapılmaktadır. Boğaz kültürü uygulaması sayesinde hastalığın hangi aşamada bulunduğu kolayca tespit edilebilmektedir. Ayrıca hastalığın daha hızlı teşhis edilebilmesi amacıyla da ''RAOD'' denilen bir uygulama yapılmakta ve bununla birlikte ise antijen tespitleri de gerçekleştirilmektedir.
Boğaz İltihabı Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Boğaz iltihabı hastalığının tedavisinden genellikle antibiyotik ilaç tedavi yöntemi kullanılmaktadır. İlgili doktor tarafından uygulanan antibiyotik ilaç yöntemi sayesinde özellikle orta dereceli boğaz iltihabı rahatsızlıkları birkaç hafta sonrasında tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. Ancak hastalığın antibiyotik ilaç tedavisine rağmen sık tekrar etmesi durumunda ise ilgili doktorun talebiyle detaylı boğaz kültür uygulaması gerçekleştirilebilmektedir. Bu sayede hastalığa yol açan ''stretokok'' baktersinin yeri tespit edilebilmektedir.
Ancak tüm bu yöntemlere rağmen hastalık yine de tam iyileşme göstermemesi durumunda o zamanda boğaz iltihabı hastalığının tedavisinde en son olarak uygulanan tedavi yöntemi olan bademcik ameliyatı yöntemi uygulanmaktadır. Genellikle 30 dakikadan uzun sürmeyen bademcik ameliyatı sayesinde en ağır boğaz iltihabı hastalığı bile çok kısa sürede ve ağrısın bir şekilde kalıcı olarak ortadan kaldırılabilmektedir. Çünkü bu ameliyat ile bademciklerin tamamı alınmaktadır.
Bademcik Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılmaktadır?
Boğaz iltihabına bağlı olarak bademciklerin aşırı şişmesi durumunda
Hastanın nefes almada ve yutkunmada zorluk çekmesi durumunda
Şiddetli ve sık tekrarlanan boğaz ağrılarında
Boğaz bölgesinde meydana gelen iltihabın beraberinde sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi hastalıklara da yol açması durumunda bademcik ameliyatı yöntemi uygulanmaktadır.
Bademcik ameliyatı özellikle boğaz iltihabı hastalığının tedavisinde en başarılı tedavi yöntemleri arasında bulunmaktadır. Boğaz bölgesinde herhangi bir kesi yapılmaksızın gerçekleştirilen bademcik ameliyatı ağız içerisinden gerçekleştirilmekte ve çok özel cihazlar yardımıyla yapılmaktadır. Ağrısız bir ameliyat türü olan bu ameliyat sayesinde bademciklerin tamamı alınmakta ve ilgili doktorun gerek görmesi durumunda hasta en fazla 24 saat hastanede oluşabilecek olumsuzlukların yakın takibe alınması amacıyla hastanede gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilmektedir. Taburcu edildikten sonra da doktor tarafından bir müddet daha istirahat etmesi kararı verilmekte ve istirahatten sonra günlük aktivitelerine tekrar dönebilmektedir.