Bel Fıtığı Nedir?
Bel fıtığı genelde oldukça ağrılı ve zor hastalıktır. Çünkü omurlar insanın hareket edebilme özelliğini sağlayan bir yapıdır, bu yapının da bozulması insanı, sağlığı başta olmak üzere sosyal hayatta da oldukça olumsuz etkilenecektir.
Sırtımızda yani gövdemizin arka kısmında boyun bölgesinden itibaren kalçamızın aşağısına kadar uzanan omuriliği oluşturan bir adet omur vardır. Bu omurlar kişinin mukavemetini sağlamasına günlük hayattaki işlerinin kolaylaşmasına yardımcı olmaktadır. Bu düzenin sistematik bir halde çalışan omurilikte bulunan omurların bir kaçının hasar görmesi işinin bel fıtığı olmasına neden olur. Biz de bu yazımızda bel fıtığı nedir sorusuna cevap vereceğiz.
Beş adet omurun hasar ya da zarar görmesi sonucu bu bel fıtığı ortaya çıkabilir. Bel fıtığı genelde oldukça ağrılı ve zor hastalıktır. Çünkü omurlar insanın hareket edebilme özelliğini sağlayan bir yapıdır, bu yapının da bozulması insanı, sağlığı başta olmak üzere sosyal hayatta da oldukça olumsuz etkilenecektir. Bu omurları birbirine bağlayan bir de bağ dokusu vardır. Bu bağ dokusu hem hareketin kolaylaşmasını hem de görev yapan omurların birbiri arasındaki iletimi sağlamasına yaramaktadır. Bu bağ dokusu bir disk şeklindedir. Bel fıtığı hastalığı genelde orta yaşlı olan kişiler de görülse de aslında her yaş grubundan insanın da şikayette bulunduğu bir konu haline gelebiliyor. Her yaştan insan bu omurlara zarar verdiği takdirde bu hastalığa maruz kalmaktadır. Bel fıtığında etkili olan birçok faktör vardır. Bu faktörler her ne kadar kişinin yaşam tarzına meslek grubuna göre değişse de aslında asıl konu yine kişinin sağlıklı bir birey olabilmesi ya da sağlıklı birey olabilme potansiyeline sahip olmasıdır
Bel Fıtığı Hastalığı Neden Olur?
Bağ dokusunu oluşturan bir disk bulunduğunu söylemiştik. Bu disk iki katmandan oluşmaktadır. Bu iç ve dış olarak ikiye ayrılmaktadır. Dıştaki tabakanın yapısının bozulmasıyla beraber içeride bulunan dışarıya göre daha yumuşak bir yapıya sahip olan bu tabaka zamanla dışarı doğru taşar. Bu taşan kısma fıtık adı verilir.
Bu taşan kısım da daha sonra omurilik kanalında bulunan oldukça hayati önem taşıyan sinirlerimize baskı yaparak kişinin aşırı ağrı çekmesine neden olur. Bel fıtığı genelde ani hareket değişiminden kaynaklanır. Ani hareket değişimlerinde oluşan kasılmalar kişinin belinde bulunan omurlara hasar vermektedir. Eğer kişi sürekli bir yük taşımak zorundaysa ve bununla beraber sürekli olarak bir şekilde oturarak çalışmak zorundaysa bu kişinin omuriliğinde oluşan yamukluklar ve yükün hep tek tarafa binmesi durumunda genelde bel fıtığı sorunlarıyla karşılaşılır.
Bel fıstığı oldukça hassas ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Ağır yük kaldıran ve bu işlemi birden yapan kişiler de bu hastalık ileride mutlaka ortaya çıkar. Çünkü fıtık birden oluşabilecek bir taşma değildir. Süreç içerisinde kişinin omuriliğinin yapısı bozulur ve o şekilde kişi ağrıları hissetmeye başar. Sürekli olarak stresli ve huzursuz bir ortamda bulunmak sinirleri gerilmesine yol açabilir. Sinirler gerildiğinde de bu sonuçlar olabilir. Sürekli olarak alkol ve sigara tüketen kimseler de bu hastalığa rastlamak daha mümkündür. Aynı zamanda bel fıtığı zaman zaman genetik te olabilir. Eğer anne ya da baba bel fıtığı ise çocuğun bel fıtığına karşı alınacak önlemlerde daha da dikkatli olması gerekmektedir. Ani yapılan sporlar da bu bel fıtığı hastalığını doğurmaktadır. Isınmadan spora başlayan kişiler e bu diskin bozulması oldukça normaldir.
Bel Fıtığı Hastalığı Belirtileri?
Bel fıtığı hastalığı adı üzerinden her ne kadar bel ile alakalı olsa da ağırlığımızı taşıyan ayaklarımız ve bacaklarımız da bu durumdan oldukça olumsuz etkilenir. Hastalar ilk olarak ayaklarında oluşan bu ağrıların sebebini ayakla ilgili bir hastalıkla ilişkilendirirler. Ancak bu hastalığın bir diğer etkisi de ayaklarda oldukça şiddetli ağrıların oluşumudur. Bu ağrıların uzun sürdüğü zamanlarda kişinin bacaklarında bir süre sonra uyuşmalar meydana gelir ve kişinin sürekli olarak sabit kalamamasına neden olur. Bir süre sonra ağrıyan bölgelerde güç kaybı da oluşarak kişinin hareketleri bu şekilde kısıtlanır. Gün geçtikçe bu hastalığa yakalanan hastaların yaş oranı daha da düşmektedir. Bu konudaki bilinçsizlik bu hastalığa sebep olmakta ve bir süre sonra kişinin felç kalması durumu bile söz konusu olmaktadır.
Hareketlerin kısıtlanmasıyla beraber kişi bir süre sonra yürürken zorluk çekmekte ve hatta toplanmak durumunda kalabilmektedir. Bel fıtığı, doğru müdahale edilmediği takdirde ileride oldukça ciddi sonuçlar doğurabilecek bir hastalıktır. Bu hastalık bir çok insanın sosyal alandaki yaşantısını da kısıtlamaktadır. Hatta yapılan ani hareketlerin sonucunda özellikle eğilme kalkma durumunda kişi doğrulurken birden hareketsiz olarak kalabilir. Bu da kişinin bir süre o şekilde durmasına ve şiddetli bir ağrı hissetmesine neden olabilir. Bu hastalığa müdahale eden kişilerin mutlaka uzman kişiler olması gerekmektedir. Aksi takdirde disklerin bölgeleri iyice bilinmezse her tedavi yanlış bir sonuç doğuracaktır. Mutlaka uzman bir doktordan kişi yardım almalıdır. Bununla beraber ağır yük taşıyan kişilerin ya da spor yapan kişilerin daha önceden ısınması gerekmektedir. Aniden yapılan hareketleri kişinin birden hareketsiz kalarak uzunca bir süre öyle beklemesine yol açacaktır. Kişi önceden yaptığı hareketleri zamanla yapamadığını fark ederse ve bu hareketleri yapmayı deneyip de yapamadığını görürse mutlaka uzman bir hekime gitmelidir. Bu hareketler sizlerin kısıtlanmış olarak bilinen hareketleriniz olacaktır bu da teşhis anlamında oldukça işinize yarayacaktır.
Bel Fıtığı Hastalığı Tedavisi
Bel fıtığı tedavisi mutlak uzman biri tarafından uygulanmalıdır. Bel fıtığı tedavisi için her ne kadar halk arasında ilkel yöntemler olsa da ve bunlar çok sık kullanılsa da en doğrusu ve sağlıklısı uzman bir hekime gitmeniz olacaktır. Uzman hekim sizlere bir kaç test uygulayacaktır. En önemlisi ise emardır. Kişinin emar sonuçları fıtığın hangi bölgede etkili olduğunu ve nerelere ağrı yaptığını bulmakta uzmana bilgi verecektir. Ayrıca kişinin başka bir teşhis konulması için kullanacağı cihaz da bilgisayarlı tomografidir. Bu yöntem fıtık ve baskı yaptığı kemik hakkında uzmanlara daha detaylı bir bilgi vereceğinden genellik bu yöntem tercih edilmelidir.
Ne yazık ki bu hastalığa yakalanmadan önce gerekli önlemleri almıyoruz bu da bel fıtığı gibi tehlikeli hastalıkların oluşumuna neden oluyor Ancak bu hastalıklardan korunmak yerine gerekli önlemler alınırsa bu hastalık söz konusu olmayacaktır. Eğer kişi gün içerisinde çok hareketsiz kalıyorsa öncelikle buna uygun bir spor seçmeli ve düzenli ancak sağlıklı bir spor biçimine girmelidir. Aynı zamanda kişinin gün içinde bulunması veya durması gerektiği pozisyonları iyice bilmemesi ve buna bağlı olarak kemiklerin zamanla şekil değiştirmesi bu hastalığı tetikleyeceği için bunlara dikkat edilmeli ve hatta fizik tedavi uzmanları tarafından bununla ilgili kişinin yardım alması gerekmektedir. Bel sizlerin bir yerden bir yere uzanma aparatınız değildir. Belin rahatlığı da en az vücudun diğer organları kadar önemlidir. Bir yere uzanarak hareket etmek yerine vücudun tamamının oraya doğru yöneltmek daha uygun bir davranış olacaktır. Bu ve buna benzer hareketlerden kişinin mutlaka kaçınması gerekmektedir. Aynı zamanda kişinin bel kaslarının da güçlü olması gerekmektedir. Bunun için bir uzman eşliğinde spor eğitimi alabilir. Eğer kişinin durumu oldukça kötü ise ve doktorlar ameliyat olması gerektiğini söylüyorsa kişi en son çare olarak ameliyatı düşünmemelidir. Ameliyat gerektiği zaman müdahale edildiğinde işe yarayan bir operasyondur ve sizler de artık kolaylıkla geçen ameliyatlara girip bu sıkıntılarınızdan kurtulabilirsiniz.