Mediden Sağlıklı Yaşam Merkezi, Parapleji ve Tetrapleji Nedir?, Osteoartrit ve Fizik Tedavi, Skolyoz Tedavisi, Siyatalji, Total Kalça Protezi, Donuk Omuz, Covid-19’da Beslenme, Diz Ağrısı, Parkinson, Ankilozan Spondilit (AS), Omuz Ağrısı, Neden Klinik Pilates?, Hemipleji, Osteoartrit, Bel ağrısı nedir, neden kaynaklanır?

Fizyoterapi, Ortopedik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Geriatrik Rehabilitasyon, Manuel Terapi, Ön Çapraz Bağ Yaralanması, Bel Kayması, Boyun Düzleşmesi, Manuel Terapi, Beslenme ve Diyet, Kalça Ağrısı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,

Postür Egzersizleri, Skolyoz Rehabilitasyonu, Solunum Terapisi, Pilates, Yoga, Fonksiyonel Fitness, Beslenme ve Diyet, Menisküs ve Fizyoterapi, Fibromiyalji Sendromu Nedir?, Yaşlı Bireylerde Egzersizin Önemi, Boyun Fıtığı, Sporcu Rehabilitasyonu, Spinal Kord Yaralanmaları,

Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalı? Ateş Düşürme Yöntemleri

Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalı? Ateş Düşürme Yöntemleri

Ortalama vücut sıcaklığı 37 derecedir. makattan, 38 derece, koltuk atından 37,2 derece ve kulaktan 37.8 derecenin üstü takip eden sıcaklıklar ateşli olarak kabul edilir. Olması sonucu ateş düşmemesi durumunda tıbbı destek alınmalıdır.

Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalı?

Anne ve babaları bebekleri ile ilgili en çok endişelendiren durumlardan birisi ateştir. Bebeğin enfeksiyon kapması sonucu, vücut sıcaklığının artması ile yüksek ateş gibi durumlar görülmesi, bebekler için önemle takip edilmesi gereken bir durumdur. Ateş, vücuda giren mikroplarla, yapılan mücadele sonucu vücut ısısının yükselmesi nedeni ile oluşur. Ateşin yükselmesi, özellikle bebekler için ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu yüzden bebeğin ateşi yükseldiğinde düzenli olarak takip edilmelidir. 0-3 ay arası bebeklerde, yüksek ateş durumlarında beklenilmeden tıbbi destek almak gerekirken 3 aydan sonra belli derecelere kadar beklenip, ateş düşmemesi durumunda tıbbı destek alınmalıdır.
Peki, bebeklerde ateş kaç olmalı? Anne ve babaların en çok ilgilendikleri konulardan biri de budur. Ortalama bir insanda ortalama vücut sıcaklığı 37 derecedir. Bu derecenin üstü ateş olarak kabul edilmektedir. Farklı kaynaklarda farklı ifade edilse de ortalama ateş kabul edilebilecek dereceler bebek vücudunun farklı bölgelerindeki vücut sıcaklığına göre değişir. Buna göre makattan, 38 derece, koltuk atından 37,2 derece ve kulaktan 37.8 derecenin üstü takip eden sıcaklıklar ateşli olarak kabul edilir. Çeşitli enfeksiyon kapılması durumlarında veya bazı aşıların yapılması sonrası ateş yükselmesi görülebilir. Bebeklerde ateş kaç olmalı diye bilinmesi takip edilmesi açısından oldukça önemlidir. Ateş ölçümünün doğru yapılması ise bilinmesi gereken başka bir konudur. Bebeklerde ateşi, el ile alından ölçmek doğru sonuç vermez. Ateş olduğunun şüphelenilmesi durumunda en sağlıklı ölçüm, makat, koltuk altı ve kulaktan yapılan ölçümlerdir. Ağız yolu ile de ölçüm yapılmaktadır fakat bebeklerde ağız yolu ile ölçüm yapmak oldukça zordur.

Bebeklerde Ateş Ölçme Yöntemleri

Ateş konusunda en doğru sonucu cıvalı ateş ölçerler vermektedir. Bunun dışında kızılötesi teknolojisi kullanılarak alından ölçen yeni teknoloji cihazlarda doğru sonuçlar verebilmektedir. Diğer bir yöntem ise bu tarz cihazların kulaktan ölçme özelliği olanlarıdır. Bu yollarla anında sonuç alındığından oldukça faydalı cihazlardır. Cıvalı termometre ile sıcaklık ölçümü için bir müddet beklenilmesi gerektiğinden hareketli bebeklerde zorluk yaşanabilir.
Bebekte ateş olduğu tespit edildikten sonra, hemen panik yapmadan bebeğin bulunduğu aya göre hareket etmekte fayda vardır. 0-3 ay arası bebeklerin bağışıklık sistemi henüz çok gelişmediğinden, vücut ateşli durumlara karşı çok dayanıklılık gösteremeyebilir. Bundan dolayı 3 aya kadar olan bebeklerde ateş görüldüğünde doktora başvurulmalıdır. 3 ile 6 ay arasında olan bebeklerde ise 38,3 derece civarı ve üzerinde ateş seyrettiği görülüyorsa ve 6 aydan büyük bebeklerde ise 40 derecenin üzerinde ateş görülüyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurmakta fayda vardır. Ayrıca bu derecelere ulaşmamış fakat 72 saat boyunca düşük ateş devam etmesi durumunda da tıbbi yardım alınmalıdır.

Bebeklerde Ateş Düşürme Yöntemleri

Ani ateş yükselmelerinde ve çok acil doktora ulaşılamayacak durumlar ile karşılaşma ihtimaline karşı bebeklerde ateş düşürme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmakta da yarar vardır. Bu yöntemlerin ilki çocuğun giysilerini çıkarmaktır. Böylece bebeğin biraz serinlemesi sağlanır. Üstü açıldıktan sonra 15 20 dakika sonra ateş tekrardan ölçülmelidir. Ateşli bebekte titreme de sık görülebilen bir durumdur. Üşüyor hissiyatıyla çocuğu daha kalın giydirmek vücut sıcaklığının daha da artmasını sağlayacaktır. Bunun yerine ince bir örtü ile çocuk sarılabilir. Bu yöntemle çocuğun ateşi düşmemesi ve daha da artması durumunda hemen doktor aranmalıdır. Bu süre zarfında ise çocuğa müdahale için ılık duş aldırılabilir.

Ilık Duş Yöntemi

Ilık duş aldırılırken bebek sırt üstü yatması engellenmeli ve kafasından aşağı su dökülmemelidir. Sadece ılık suda 15 dk kadar bekletilebilir ve bir sünger ile vücuduna yavaşça kompres yapılabilir. Eğer duş esnasında bebek titremeye başlarsa 15 dakika beklemeyip duştan çıkartılıp ince bir örtü ile sarılmalıdır.

Dikkatli İlaç Kullanımı

Eğer bu gibi durumlar daha önce yaşanmış ve doktor tarafından ilaç verilmişse bu tür ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Bu tür ilaçlar parasetamol ana maddesinden oluşan ilaçlardır. Kesinlikle asprin ile karıştırılmamalıdır. Ve asprin verilmesi, kesinlikle tavsiye edilmez. Ancak doktor tavsiyesi ve doktor tarafından verilen ilaçlar kullanılmalıdır.

Yeni Doğan Bebeklerde Daha Dikkat!

Fakat 3 aydan küçük bebekler için bu yöntemlere başvurmadan direkt doktora götürülmelidir. 0 3 ay arası bebekler, ateşli enfeksiyonlar ile henüz savaşacak metabolizmaya sahip olmadıkları için doktor müdahalesi şarttır.
Doktorlar tarafından da dile getirildiği üzere 3 aydan büyük bebekler için ateş yükselmesi durumunda derhal doktora başvurulmayabilir. Yukarıda bahsedilen yöntemleri uygulamak, ateşin düşmesini sağlayabilir. Bu durum özellikle orta ateş olarak kabul edilen, 38-39,9 arası derecelerdeki ateşlerde kullanılması önerilen yöntemlerdir. Fakat tüm denenen yöntemlere rağmen ateş 24 saatten uzun sürerse ve ateş ile birlikte öksürük, burun akıntısı, inleme, halsizlik ve durmadan ağlama gibi şikayetler de var ise doktor aranmalıdır.
Ateş özellikle bebeklerde sıklıkla takip edilmesi gereken bir durumdur. Ateşin düşmemesi havale geçirilmesi gibi ciddi ve kalıcı sağlık sorunlara kadar gidebilir. Bu yüzden bebeklerde ateş düşürme yöntemleri her anne babanın bilgi sahibi olması gereken bir konudur.
 

Bizi Arayın
Yol Tarifi
Whatsapp